Poutní cesta Říp-Blaník

Poutní cesta Říp-Blaník Zdroj: Spolek Cesta Česka

Poutní cesta Říp-Blaník
Poutní cesta Říp-Blaník
Tipy na listopadové výlety
4
Fotogalerie

Tip na výlet: Poutní cesta z Řípu na Blaník

Říp a Blaník, dvě bájné hory opředené starobylými českými legendami, spojuje neobvyklá poutní trasa, na které se cestovatel poučí o české historii, navštíví významná místa ve středních Čechách, a ještě si dá pořádně do těla.

Poutní cesta Říp – Blaník vedoucí západně od Prahy navazuje na podobnou východní trasu z Blaníku na Říp a spolu s ní tvoří obsáhlý poutní okruh, v němž není nouze o zajímavá zastavení. Západní trasa z Řípu měří celkem 300 kilometrů a skládá se ze čtyř etap. Každý úsek má asi 70 kilometrů a lemuje ho na osm desítek originálních tabulek Klubu českých turistů s vyznačenými QR kódy, které odkazují na podrobné informace o pouti. Kdo si troufne, může trasu absolvovat najednou, což mu zabere asi dvanáct dní, může si ji ale rozdělit na několik víkendových etap. Přidanou hodnotou projektu jsou také tzv. témata k zamyšlení, provázející každý z úseků. Na jednotlivých etapách by se tak měl poutník zabývat například nalezením ticha a klidu ve svém životě, uměním prožívat přítomný okamžik nebo hledáním vlastní hodnoty.

Čtyři etapy plné zážitků

Putování začíná u románské rotundy sv. Jiří a sv. Vojtěcha na hoře Říp. Trasa vede z posvátné hory krásnou krajinou Podřipska přes památné místo Budeč s nejstarší dochovanou stavbou v Čechách, kostelem svatého Petra a Pavla, a končí v malebném městečku Libušín. Druhá etapa nás povede z Libušína přes Křivoklátsko, Beroun a Tetín, než ji zakončíme v magickém Svatém Janu pod Skalou. Třetí etapa vede například přes Karlštejn, Dobřichovice nebo Mníšek pod Brdy. Navštívíme také Památník Karla Čapka a jeho okolí. Startem posledního úseku je Kamýk nad Vltavou, který nás přes Sedlec nebo Prčice dovede až do cíle – na vrchol hory Blaník.

Poutníci budou mít na cestě mnoho příležitostí, kde složit hlavu. Jedná se o kempy, penziony či hotely. Na webu www.cestaceska.cz najdou doporučení na místa, se kterými mají autoři projektu osobní zkušenost nebo jim byla na základě dobrých zkušeností doporučena poutníky. Nic však nebrání spaní nadivoko v přírodě, ať už pod stanem, nebo jen pod hvězdami. Dejte si ale pozor, ať ve tmě omylem nevstoupíte na soukromý pozemek, ne každý majitel by rád poutníky pohostil.

Být součástí cesty

Na webu Cesty Česka najde návštěvník podrobné informace k jednotlivým etapám, včetně popisu trasy, její délky, výškového profilu, časové náročnosti, informace o okolí a občerstvení. Jsou tu uvedeny tipy, jak a proč putovat, průvodní texty k myšlence celého projektu či doporučení na poutníkovu výbavu. Do té patří Poutníkův deník s tématy k zamyšlení, doprovázenými návodnými otázkami, díky nimž se do každého tématu zahloubáte a pochopíte jeho smysl. V Deníku najdete také vložené mapy s detailním popisem cesty a dostatek místa pro zapisování poznámek a sbírání turistických razítek. Deník koupíte po cestě ve vybraných partnerských místech.

Lidé, kteří pouť absolvují, se mohou zapsat do elektronické Knihy poutníků, v níž mohou sdílet zkušenosti a případně si mezi sebou doporučit tipy na zajímavá místa či odbočky po cestě. Do poutnické komunity se navíc můžete zapojit, i přestože vás vycházky příliš nebaví. Můžete se totiž stát patronem cesty, nebo aspoň její části, a pravidelně se starat o její stav, sbírat odpadky a povídat si s poutníky nebo je případně pozvat na šálek horkého čaje.

Video placeholde
Tipy na listopadové výlety • Videohub