Město Telč

Město Telč Zdroj: Profimedia.cz

Město Telč
Město Telč
Město Telč
Město Telč
Tipy na zářijové výlety
6
Fotogalerie

Tip na výlet: Telč

Nenechte si ujít návštěvu města Telč na jihozápadě Moravy. Je to jedno z míst, která jako by vypadla přímo ze stránek vaší oblíbené pohádkové knížky.

Telč byla pravděpodobně založena už v 11. století, nebyla však ničím výjimečná. Tedy až do 14. století, kdy kvůli velkému požáru shořely všechny původní domky ze dřeva i zámek. Obyvatelé Telče se v následujících dvou stech letech snažili opravit, co mohli, ale rozmachu se město dočkalo až v 16. století, kdy se nad ním ujal vlády Zachariáš z Hradce.

Tento šlechtic se zasadil o rekonstrukci zámku ve velkolepém renesančním stylu, kdy pozval italské umělce, a posléze se do něj také nastěhoval. Také domy podél náměstí získaly krásné a jednotné fasády s podloubími a štíty, všechny rovněž v renesančním stylu.

Zachariáš přispěl k rozkvětu Telče a ke zlepšení životní úrovně také tím, že vybudoval rybníky pro rybolov, nové plochy pro zemědělství, zmodernizoval špitál a vybral úředníky, kteří spravovali záležitosti města. Když v roce 1589 zemřel, byla obec natolik ekonomicky zajištěna, že se mohla soustředit na udržování a zlepšování architektonického a uměleckého dědictví, jež jí zanechal a které můžeme ocenit i dnes.

Dnešní podoba Telče se však přece jen od dob vlády Zachariáše změnila. Základní půdorys města sice zůstal zachován, ale většina fasád byla v pozdějších letech upravena do barokní podoby. Na některých domech je dokonce zobrazen symbol, který naznačuje, kdo v nich bydlel. Například černo-bíle natřený benátský dům na náměstí má na jednom ze sloupů téměř mizející preclík, což naznačuje, že tu dřív bydlel pekař. Tehdy byli pekaři bohatí, a proto si mohli malbu inspirovanou extravagantními benátskými vzory dovolit.

Pod náměstím se projděte labyrintem podzemních chodeb a sklepů, které spojují všechny domy ze 13.–14. století. Sklepy sloužily k uskladnění piva a dalšího zboží a také jako úniková cesta z města v případě velkého požáru nebo útoku nájezdníků. Dnes se do nich můžete podívat s průvodcem, který vám během prohlídky povypráví o bohaté historii města.

Nezapomeňte zajít do gotické katedrály svatého Jakuba z 15. století. Po procházce interiérem se můžete vydat na věž, kam se dostanete za malý poplatek. Otevře se vám z ní nádherný výhled na město a jeho okolí. Díky dlouhé řadě barevně zdobených a detailně propracovaných domů, strážní věži, krásnému kostelu a fascinující krajině pochopíte, proč je od roku 1992 Telč zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO a těší se velké přízni návštěvníků.

Video placeholde
Tipy na zářijové výlety • Videohub