Travenský vodopád

Travenský vodopád Zdroj: Petr Pazdírek

Vodopád Satiny
Kaskáda Mazák
Bučací vodopád
Peřeje Ostravice...
...a jejich kaskády, které dosahují až 1,8 m
12
Fotogalerie

Beskydské vodopadání

Kromě ikonické Lysé hory ukrývají Beskydy i další přírodní poklady a krásy v podobě vodopádů a kaskád na svých řekách, říčkách a potocích. Zmapováno je sedmnáct vodopádů, ať už slavných a známých, nebo těch skrytých, až utajených.

Vodopády mám moc rád, dodávají člověku energii a tolik potřebný klid v dnešní, hektické a uspěchané době. Šumění a bublání vody, do něhož se člověk zaposlouchá, jsou úžasné, a když pak vidí celou krásu jednotlivých lokalit, je unesen a překvapen, kolik pohádkových míst naše země má. Ale konec snění a pojďme si jednotlivé vodopády představit a ukázat. Snad vám mé snímky dokáží, že voda umí malovat i čarovat a vyprávět své příběhy.

Satina

Snad nejznámější vodopád v Beskyd ech je vodopád říčky Satiny, která pramení pod Lysou horou a v úzké rokli v obci Malenovice vytváří hlavní vodopád a několik dalších kaskád. Přístup k němu je po turistické stezce od restaurace Rajská bouda ke Korýtku, pak už jen stačí sejít ze svahu dolů a naskytne se vám nádherný pohled na vodopád Satiny, který má výšku asi 1,7 m a je zasazen do krásné rokliny, které vévodí dvě skály. Pokud se vydáte dále proti proudu, najdete další nádherná zákoutí, kde si voda razí cestu přes kamení a skaliska. Když dojdete na rozcestí kousek od hotelu Bezruč, budete již jen kousíček od místa, kde bublá jeden z menších vodopádů, nebo spíše kaskáda, která si zaslouží vaše zastavení.

Mazák

Zůstaňme v oblasti Lysé hory a přejděme k potoku Mazák, na jehož toku běh času vytvořil nejen vodopád, ale i spoustu hezkých kaskád. Tento vodní tok pramení ve výšce 800 metrů nad mořem a přístup k jeho vodopádům je velmi náročný a pouze s povolením CHKO. Spodní část potoka je snadno přístupná od obce Ostravice. Nabízí se krásná procházka podél Mazáku, kdy si můžete naplno vychutnat opravdu krásná zákoutí jednotlivých kaskád a menších vodopádů. Stačí sledovat modrou turistickou značku. Vydat se sem můžete po celý rok, protože cesta je nenáročná.

Bučací

Okolí obce Ostravice je doslova poseto krásnými vodopády. Tentokrát vyrazíme na trochu náročnější výšlap k Bučacímu vodopádu. V době jarního tání nebo po vydatných deštích nás bezpečně navede jeho hlas, doslova „bučení“, které je slyšet do dálky, ale já vám prozradím i další návod, jak k němu. Ideální cesta je od nádraží směrem na Skalku po červené turistické značce. Na rozcestí nad Holubčankou odbočte na lesní cestu vlevo, která vás dovede až k samotnému vodopádu. Tady už se můžete kochat jeho majestátností. Tento vodopád stéká mezi Smrkem a Malým Smrkem, prodírá se nepropustným údolím z výšky zhruba 815 m n. m., je vysoký asi deset metrů a tvoří ho dva hlavní stupně: vrchní s 6,4 m a spodní s 3,6 m. O třicet metrů níže je pak další kaskádovitý vodopád. Bučací je nádherný v mlze, na jaře, na podzim, ale i v zimě, kdy jej sevře mráz a led.

Peřeje Ostravice

I další místo najdeme v Ostravici. Projdeme se tentokrát pohodovou cestou od nádraží až za fotbalové hřiště, kde nalezneme tzv. peřeje Ostravice, kterým se mylně říká vodopád Ostravice. Jedná se o soustavu kaskád, které tvoří divoké peřeje s výškou okolo 1,8 m. Tohle místo mám moc rád: nejen že se zde nádherně fotí, ale jednotlivé skalní plotny vybízejí Bystrý k posezení a rozjímání nad krásou tekoucí a bublající vody. Tady si energii dobijete zcela zdarma a můžete přijít v jakémkoli ročním období – krása peřejí vás vždy ohromí.

Bystrý

V obci Čeladná, na hranici s obcí Trojanovice, na nás čeká další vodopád. Ale aby to nebylo zase tak jednoduché, musíme dojet vlakem na nádraží Kunčice pod Ondřejníkem a pak se vydat po zelené turistické značce směr Pustevny. Po pěti kilometrech v menší dolině naleznete další z velmi pěkných vodopádů Beskyd. Já měl to štěstí, že jsem ho navštívil v zimním období, kdy sice nebylo moc sněhu, ale zato mrazivo. Mráz a led přeměnily okolí vodopádů v ledové království. Nádherné scenerie, skoro jako by byl všude kolem křišťál. Nejen zima je zde krásná: když se okolí zazelená a vody je více, je to další pastva pro oči a mysl. Bystrý potok dokáže vyčarovat úsměv nejen pro fotografa. Stačí jít kousek níže od vodopádu a naleznete jedno hezčí místo než druhé.

Travenský

Voda nás teď lehce na svých vlnách přenese mezi vrcholy Zimný, Husarka, Obidová, Travný a Vysoký Rykali, do obce Zlatník. Teď to máme už jen malý kousek k dalšímu vodopádu Beskyd, a to k Travenskému. Cesta k němu vede po žluté turistické značce až k odbočce známé jako Klaus. Tady leží ukrytý a nenápadný, leč nádherný a kouzelný vodopádek. Není nijak velký, měří asi jen dva metry, ale má svůj půvab. Již několik let, co sem chodím, se v jeho vodách koupe kláda, která tomuto vodopádu dodává kouzlo. Travenský potok pramení kousek od Travného vrcholu a můžete ho navštívit v každém ročním období. Já ho vyhledávám na podzim, protože krásně hýří podzimními barvami a atmosférou, ale i zima má co nabídnout. Procházka k němu je velmi pohodová a zvládne ji každý.

Tošanovský

Jen se kousíček posuneme po silnici směrem k obci Krásná, kde na nás rovnou u cesty čekají hned dva vodopády. První z nich je Tošanovský a můžete poblíž něj zastavit i autem. Doporučuji ho zhlédnout za jarního tání nebo když je po vydatnějších deštích. V období sucha totiž trpí nedostatkem vody. Budete odměněni krásným pohledem na velmi pěkný vodopád, protože jeho skalní útvar a malá tůňka vytvářejí pohádkové místo. Já ho viděl v každém ročním období a vždy mě něčím překvapil. Když jsou velké mrazy, stává se z něj ledopád, sice malý, ale zato krásný. Jeho výška je zhruba čtyři metry a ústí do řeky Mohelnice.

Mohelnický

Otočme se k Tošanovskému zády a máme před sebou Mohelnický vodopád. Je mnohem vydatnější, jeho výška je dva metry a má o mnoho silnější průtok než Tošanovský. Vyznačuje se pohnutou historií: v roce 2010 byl zasypán, což byla velká škoda. Nakonec se ho podařilo znovu obnovit o několik let později. Nezbývá tedy než obdivovat jeho krásu a pozorovat, jak se voda valí přes hranu skály. Kromě tohoto vodopádu najdete na celém toku Mohelnice spoustu krásných míst v podobě menších kaskád u Papežova nebo i u mostu v obci Krásná.

Jestřábí

V tzv. Těšínských Beskydech spatříte Jestřábí vodopád. Z obce Dolní Lomná nás čeká zhruba 3,5 km dlouhá cesta. Doporučuji se k němu vydat buď po zimním tání, nebo po velmi vydatných deštích, protože i tento vodopád trpí malým průtokem vody a v suchých měsících je téměř vyschlý. Nachází se v údolí ve skalní průrvě, a tak k němu musíte opatrně sejít. Terén je náročnější, ale překvapí vás jeho krása v podobě třímetrového vodopádu, a hlavně jeho okolí. Já zde zažil i mlhu a to je neskutečná nádhera!