Kostel svatého Prokopa a svaté Barbory

Kostel svatého Prokopa a svaté Barbory Zdroj: Profimedia.cz

Kostel svatého Prokopa a svaté Barbory
Kostel svatého Prokopa a svaté Barbory
Kostel svatého Prokopa a svaté Barbory
4
Fotogalerie

Dřevěný kostel v Kunčicích pod Ondřejníkem byl do obce dovezen až z Podkarpatské Rusi

K významným kulturním památkám podhorské obce Kunčice pod Ondřejníkem, ležící v Podbeskydské pahorkatině nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm, patří dřevěný kostel svatého Prokopa a svaté Barbory.

Na první pohled je zřejmé, že to není původní stavba v beskydské krajině. Jedná se totiž o dřevěný řeckokatolický kostelík karpatského typu, který pochází z Podkarpatské Rusi. Původně byl postaven asi koncem 17. nebo začátkem 18. století v obci Hliňance u Mukačeva a byl zasvěcen svatému archandělu Michaelovi. Odtud jej nechal v roce 1931 převézt ředitel Báňské a hutní společnosti v Ostravě dr. ing. Eduard Šebela, který jej koupil za 24 000 korun.

Celodřevěný kostelík zdobí tři různě vysoké věže, z nichž ta nejvyšší je nad vstupem a nejnižší nad presbytářem. Kostel obklopuje ze tří stran zastřešený otevřený dřevěný ochoz s vyřezávanými sloupky, které podpírají přesahující šindelovou střechu kryjící ochoz. V interiéru kostela zvláště vyniká bohatě řezaný ikonostas vyplněný dřevěnými obrazy ze života Panny Marie a Krista a výjevy ze Starého zákona.