Procházka po úchvatných skalních vyhlídkách kolem severočeských Jetřichovic

Procházka po úchvatných skalních vyhlídkách kolem severočeských Jetřichovic Zdroj: Profimedia.cz

Marianina vyhlídka
Marianina vyhlídka z Vilemíniny vyhlídky
Falkenštejn
Jetřichovice
5
Fotogalerie

Procházka po úchvatných skalních vyhlídkách kolem severočeských Jetřichovic

Výchozím bodem výletu jsou Jetřichovice v okrese Děčín na severu Čech. Obec je jedním z nejpopulárnějších turistických center pro návštěvu národního parku České Švýcarsko, jehož hranice vedou v podstatě hned za posledními jetřichovickými domky. Oblast nabízí nepřeberné množství tras, strávit tu lze i delší dovolenou. My si dnes přiblížíme trasu vhodnou pro jednodenní výlet. Měří necelých osm kilometrů a zahrnuje zbytky jednoho skalního hrádku a hned tři skalní vyhlídky s úchvatnými rozhledy do zdejšího malebného kraje.

Doprava do Jetřichovic je jednoduchá. Vzhledem k turistické oblibě místa sem poměrně často jezdí autobusy veřejné dopravy z Děčína. Do okresního města se lze zase bezproblémově dostat vlakem. Co do organizace a plánování tak tento výlet patří k těm snadnějším. Možná je samozřejmě cesta i individuální dopravou, na území obce na početné návštěvníky čeká hned několik prostorných parkovišť. Pro výpravu za skalními vyhlídkami je nejvýhodnější nechat auto na parkovišti pod Poštolčím kuželem v severovýchodním cípu obce.

Skalní hrad Falkenštejn

Od tohoto parkoviště leží první cíl výletu jen asi šest set metrů. Jedná se o zbytky skalního hrádku Falkenštejna, zvaného taktéž Sokolí hrad. Dostanete se k němu po žluté turistické značce. Byl založen na přelomu třináctého a čtrnáctého století a dnešní Jetřichovice vznikly jako jeho podhradí. Do dneška jsou patrné ve skále vytesané komnaty, kaple a cisterna na vodu. Nic jiného z hradu nezbylo, neboť jeho nadzemní podlaží byla postavena ze dřeva. Před pár lety byla hradní skála vybavena novými ocelovými schodišti a vyhlídkovými terasami a zábradlími, která umožňují bezpečný pohyb po areálu. Hrad je celoročně volně přístupný. Po prohlídce se stejnou cestou vraťte zpátky na parkoviště. Zbytek trasy už bude okružní.

Mariina vyhlídka

Mariina skála s vyhlídkovým altánem je jednou z nejvyhledávanějších a nejznámějších atrakcí v Českém Švýcarsku. Z parkoviště nás sem zavede červená turistická značka a počítat se musí s poměrně strmým stoupáním. Na zhruba kilometrovém úseku činí převýšení necelých dvě stě metrů.

Vrcholový altán zdobí Mariinu skálu už více než 150 let, během nichž do něj několikrát uhodil blesk, shořel a musel být nahrazen novým. V roce 2018 altánku pro změnu uhnily kotevní trámy, a byl proto stržen, místo se tak pro turisty na nějaký čas uzavřelo. Letos v únoru byl ovšem na skálu za pomoci helikoptéry dopraven altánek nový. Může se tak začít psát nová kapitola tohoto ikonického místa.

Nový altán vychází z úplně prvního návrhu z roku 1856, který vznikl při příležitosti sňatku majitele panství Ferdinanda Kinského s Marií Annou Lichtenštejnskou. Jméno této šlechtičny ostatně vyhlídka nese.

Vilemínina stěna

Z Mariiny skály pokračujeme dalších osm set metrů po červené turistické značce, až se dostaneme ke krátké odbočce k vyhlídce na Vilemínině stěně. Skále se původně říkalo Černá stěna, přejmenována byla na počest kněžny Vilemíny z rodu Kinských. Právě její manžel Rudolf skály v okolí Jetřichovic zpřístupňoval veřejnosti. I na Vilemínině stěně byl kdysi zbudován altán, ovšem v průběhu času zchátral a nebyl obnoven.

Místo nabízí obdobný výhled jako ostatní vyhlídky v okolí, jako na dlani máme Jetřichovice a oblast Růžovského vrchu. Po levé straně se pak tyčí nepřehlédnutelná a nezaměnitelná silueta Mariiny skály s altánkem.

Rudolfův kámen

K poslední skalní vyhlídce v itineráři to z Vilemíniny skály dělá dalšího jeden a půl kilometru. Připravit se musíte ještě na jeden náročný výšlap, Rudolfův kámen totiž leží v nejvyšší nadmořské výšce ze všech do výletu zahrnutých míst. I díky tomu ovšem nabízí úchvatný kruhový rozhled do všech světových stran. Jméno vyhlídka dostala po již zmiňovaném Rudolfu Kinském, který místo navštívil v roce 1824.

Při cestě zpět k výchozímu bodu v Jetřichovicích se nemusíte vracet stejnou cestou, jako jste přišli. Stačí pokračovat pár set metrů po červené značce a u rozcestí s názvem Pohovka odbočit doleva. Zelená značka vás pak dovede bezpečně zpátky až na parkoviště.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.