Národní divadlo, Praha. Novorenesanční budova Národního divadla od architekta Josefa Zítka na břehu Vltavy je jednoznačně nejvýznamnější divadelní stavbou v zemi. Divadlo se otevřelo v roce 1881 a po požáru pak znovu v roce 1883.

Národní divadlo, Praha. Novorenesanční budova Národního divadla od architekta Josefa Zítka na břehu Vltavy je jednoznačně nejvýznamnější divadelní stavbou v zemi. Divadlo se otevřelo v roce 1881 a po požáru pak znovu v roce 1883. Zdroj: Profimedia.cz

Zámecké divadlo v Českém Krumlově. Českokrumlovské zámecké barokní divadlo je památkou evropského významu. Je součástí areálu mohutného hradu a zámku, s nímž je spojeno Plášťovým mostem. Divadlo bylo vybudováno už v roce 1682, jeho dnešní podoba vychází z přestavby v letech 1761–1762. Turisté jej mohou navštívit v rámci speciálního prohlídkového okruhu.
Karlovarské městské divadlo. Budova Karlovarského městského divadla byla vybudována v lázeňské části města při říčce Teplé v roce 1886. Za její podobou stojí vídeňští architekti Ferdinand Fellner a Hermann Helmer. Postavena byla v historizujícím pseudorokokovém stylu.
Stavovské divadlo, Praha. Stavovské divadlo, dříve zvané Hraběcí Nosticovo divadlo, stojí na Ovocném trhu v pražském Starém Městě. Stavba vznikla v letech 1781–1783 jako jedna z prvních klasicistních budov v Praze. Od té doby se dočkala několika citlivých přestaveb.
Divadlo F. X. Šaldy, Liberec. Současná budova libereckého městského divadla byla postavena mezi roky 1881 a 1883. Projekt divadelní stavby vypracoval vídeňský ateliér Fellner a Helmer a jeho styl vychází z italské neorenesance, v interiéru pak převládá neobaroko.
Velké divadlo, Plzeň. Budova Velkého divadla je jednou ze tří scén plzeňského Divadla J. K. Tyla. Postavena byla v roce 1902 podle návrhu architekta Antonína Balšánka, mj. autora pražského Obecního domu.
10
Fotogalerie

TOP 10: Nejhezčí divadelní budovy v Česku aneb připomeňte si Světový den divadla

Sedmadvacátý březen byl jako Světový den divadla vyhlášen v roce 1962 Mezinárodním divadelním institutem. Živé kultuře epidemiologická situace nepřeje, divadla tak aktuálně můžeme obdivovat nanejvýš z venku. Prohlédněte si v naší fotogalerii desítku českých divadel, která stojí za povšimnutí nejen vzhledem k jejich repertoáru, ale také díky svým architektonickým kvalitám.

Snímky si můžete prohlédnout v naší komentované fotogalerii: