Pohled na Žulovou z Boží hory

Pohled na Žulovou z Boží hory Zdroj: CC BY-SA 3.0, Richenza

Zbytky hradu Frýdberk v Žulové jsou raritou, stal se z nich kostel
Boží hora (525 m) s novogotickým kostelem Panny Marie Bolestné
Venušiny misky na Smolném vrchu
Nýznerovské vodopády
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Zbytky hradu Frýdberk v Žulové jsou raritou, stal se z nich kostel

Javornický výběžek spadající pod Olomoucký kraj patří spíše k méně navštěvovaným koutům Česka. Na půli cesty mezi Jeseníkem a Javorníkem, na úpatí Rychlebských hor, leží městečko Žulová. To se pyšní nezvyklou zajímavostí, kterou jinde v Česku nenajdete. Kamenná válcová věž, která zbyla po zdejším středověkém hradě, byla využita při stavbě nového kostela. Okolí Žulové pak vyloženě vybízí k pěší turistice, vydat se můžete třeba na Boží horu nebo na Smolný vrch. Jakmile dojde k rozvolnění aktuálních tvrdých epidemických opatření, vydejte se do tohoto zapomenutého koutu Česka. Mile vás překvapí.

Městečko Žulová, kde bydlí 1200 obyvatel, najdete asi patnáct kilometrů severozápadně od Jeseníku. Z okresního města se sem dostanete nejlépe autobusem. Pro cestu vlakem je nutné přestoupit v železničním uzlu Lipová-lázně.

Unikátní kostel na místě původního hradu

Nejvíce pozornosti v Žulové poutá jednoznačně zdejší kostel. Zaujme na první pohled: působí totiž, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Kostelní loď totiž přiléhá k mohutné válcové kamenné věži, která zbyla po zdejším hradě. Z vrchu pak k této věži byla přistavěna ještě zvonička.

Zdejší hrad, zvaný původně Frýdberk, postavil rytíř Jan z Wüstehube u vesnice Sestrechovice kolem roku 1290. Jeho rod ovládal rozsáhlé pohraniční oblasti mezi slezským panstvím vratislavských biskupů a Moravou. Wüstehubové byli pokládáni za obávané plenitele církevních majetků. Po nich hrad relativně krátce vlastnili Haugwitzové, v roce 1358 jej odkoupil vratislavský biskup. V 16. století se dočkal renesanční přestavby.

Obnovy se mu dostalo i po poškození za třicetileté války, ale počátkem osmnáctého století byl přestavěn na pivovar. Na začátku devatenáctého století, v letech 1809 až 1810, když už pivovar nefungoval, pak byla většina hradu zbořena kvůli stavbě kostela svatého Josefa. Využita byla především mohutná válcová obytná věž – takzvaný bergfrit. Kromě ní zbyly ještě části zdí hradního jádra, které vymezují plochu kostelního hřbitova.

Boží hora s novogotickým kostelem

Přímo nad městečkem se vypíná 527 metrů vysoká Boží hora. Z centra se sem dostanete po modré turistické značce zhruba po jednom kilometru chůze. Boží hora je oblíbeným poutním místem již od 12. století, kdy zde měl být na stromě zavěšen uctívaný obraz Panny Marie Bolestné. Dnes je dominantou hory krásný novogotický kostel Panny Marie Bolestné, k němuž vede od města křížová cesta. Od kostela se naskýtá krásný výhled do okolí, zejména na Slezskou nížinu a Rychlebské hory.

Smolný vrch a Venušiny misky

Směrem na severovýchod, ve vzdálenosti asi pěti kilometrů vzdušnou čarou od centra Žulové, se v malém skalním městě při vrcholu Smolného vrchu nachází přírodní zajímavost zvaná Venušiny misky. Jedná se o žulové skalní prohlubně připomínající obří mísy. Největší z nich má v průměru jeden a půl metru, metrovou hloubku a pyšní se dokonale kruhovým půdorysem.

Nýznerovské vodopády

Jinou přírodní zajímavost pak najdete pět kilometrů na jihozápad od Žulové. Jsou jí Nýznerovské vodopády, zvané též vodopády Stříbrného potoka. Nevynikají sice svou výškou – nejvyšší stupeň má zhruba tři metry – ale kaňonovitá soutěska, v níž se nachází, má své neoddiskutovatelné romantické kouzlo.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.