Karlovy Vary (Mlýnská kolonáda)

Karlovy Vary (Mlýnská kolonáda) Zdroj: Profimedia.cz

Mariánské Lázně (Zpívající fontána)
Františkovy Lázně (promenáda)
Luhačovice
Karlova Studánka
Lázně Kynžvart (zámek)
10
Fotogalerie

TOP 10: Turisticky atraktivní lázeňská města a městečka v Česku

Návštěva lázní nemusí mít vždy nutně jen ozdravný a léčebný podtext. Lázeňská střediska bývají poměrně vděčným cílem i pro běžné turisty, které láká tradiční lázeňská architektura anebo pohodová atmosféra, kterou lázeňské prostředí s parky a kolonádami zpravidla oplývá. V dnešním žebříčku se podíváme do deseti českých nejhezčích lázeňským měst a řekneme si, co zajímavého je v nich k vidění.

Karlovy Vary

Krajské Karlovy Vary jsou největší české lázně. Prosluly celosvětově díky velkému množství teplých léčivých minerálních pramenů. Tím vůbec nejteplejším v celé České republice je Vřídlo. Lázeňské centrum se rozprostírá na obou březích říčky Teplé, mezi hotely Thermal a Pupp. Najdete v něm spoustu nádherných lázeňských domů a několik výstavních kolonád. Za nejhezčí bývají považovány Mlýnská a Tržní kolonáda. Při návštěvě Karlových Varů nesmíte určitě vynechat výstup k ikonické soše kamzíka anebo vyjížďku lanovkou na Výšinu přátelství k rozhledně Diana. Za prohlídku stojí i Muzeum becherovky.

Mariánské Lázně

Druhé největší české lázně jsou na rozdíl od Karlových Varů proslulé svými studenými minerálními prameny. Nejhezčí lázeňské domy a hotely najdete kolem sadů Václava Skalníka a Goethova náměstí. Nejatraktivnějším místem celého města je bezesporu kolonáda Maxima Gorkého, před níž se nalézá známá Zpívající fontána navržená akademickým architektem Pavlem Mikšíkem. Turisté s dětmi by určitě neměli vynechat park miniatur Boheminium, kde jsou k vidění zmenšené verze desítek památek z celého Česka.

Františkovy Lázně

Trojlístek velkých západočeských lázní doplňují Františkovy Lázně. Byly založené roku 1793 císařem Františkem I. Celé centrum města má jednotnou klasicistní architekturu a je obklopeno parky. Za symbol města bývá považována socha malého chlapce s rybou nedaleko Františkova pramene na náměstí Míru. Za výlet stojí nedaleká přírodní rezervace Soos, Cheb s krásným historickým centrem nebo kráter vyhaslé sopky Komorní hůrka.

Luhačovice

Lázně Luhačovice jsou turisticky nejatraktivnějšími lázněmi na Moravě. Návštěvníky zaujímá především dílo věhlasného architekta Dušana Jurkoviče z první třetina 20. století, jenž se nechával inspirovat lidovou architekturou Valašska a Kysuc. Městečko leží v malebném údolí říčky Šťávnice a obklopují jej kopce Bílých Karpat.

Karlova Studánka

Lázně Karlova Studánka leží v pohoří Hrubý Jeseník a pyšní se údajně nejčistším vzduchem v celé střední Evropě. Atmosféru horských lázní dokreslují roubené stavby jako třeba lázeňský dům Libuše anebo Slezský dům. V dřevěném Pitném pavilonu zase vyvěrá jeden z místních pramenů – Petr. Mezi další zajímavosti patří umělý vodopád v lázeňském parku anebo ledová homole, ve kterou se tu každou zimu přeměňuje vodotrysk na jezírku před hotelem Bezruč.

Lázně Kynžvart

Lázně Kynžvart se nalézají na úbočí Slavkovského lesa nedaleko Mariánských Lázní. Léčebné procedury se tu specializují na dětské pacienty. Lázně tu vznikly až v průběhu 19. století díky rodu Metternichů. S kancléřem Metternichem je ostatně spjaté i největší turistické lákadlo městečka – klasicistní zámek s proslulým kabinetem kuriozit. Příjemnou procházkou je naučná stezka Kladská.

Lázně Libverda

Nedaleko známého poutního místa v Hejnicích leží v podhůří Jizerských hor Lázně Libverda, založené v osmnáctém století. Zdejší minerální pramen byl nicméně znám už v dobách středověku, využíval jej mj. i Albrecht z Valdštejna. Za vidění stojí kolonáda s Kristiánovým pramenem a okolní klasicistní lázeňské budovy. Jako novodobá dominanta lázeňského městečka se však etablovala výletní restaurace Obří sud, mající podobu ležícího sudu.

Teplice

Severočeské Teplice se mohou pyšnit titulem nejstarších českých lázní. Městu schovanému v pánvi mezi Českým středohořím a Krušnými horami se přezdívá „Malá Paříž“ a k vidění je zde množství krásných lázeňských budov a parků anebo také zámek, který dnes slouží jako sídlo Regionálního muzea. Zaplavat a zařádit si v termální vodě pak můžete ve zdejším moderním Aquacentru.

Jáchymov

V historickém krušnohorském městečku byly v roce 1906 založeny vůbec první radonové lázně. Díky velmi vysoké koncentraci radonu v léčivé minerální vodě jsou zdejší lázně dodnes nejúčinnějšími radonovými lázněmi na světě. Z turisticky atraktivních míst lze určitě upozornit na nedaleký vrchol Klínovce anebo na hornické památky zapsané v předminulém roce na Seznam UNESCO (přímo v Jáchymově naleznete Štolu č. 1).

Poděbrady

Lázně ve středočeských Poděbradech mají už více než stoletou tradici. Starší historii města spojenou jak jinak než s králem Jiřím z Poděbrad si můžete připomenout v muzeu ve zdejším monumentálním zámku stojícím přímo při břehu řeky Labe. Srdce upraveného centra města pak tvoří lázeňský park s několika prameny, kolonádami, pavilony a vodotrysky.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: