Hrad Houska

Hrad Houska Zdroj: Profimedia.cz

Branišovský les
Velhartice - hřbitov
Opuštěná psychiatrická léčebna u Dubí
Bývalý důl Sauersack
5
Fotogalerie

Stylově pojatý Halloween. Kde v Česku hledat místa s pravou hororovou atmosférou?

Poslední říjnový den, kdy se slaví Halloween, letos připadá na tuto sobotu. V normálních letech by si jeho čeští fanoušci asi připravili strašidelný kostým a vyrazili do klubu na halloweenskou párty. Letos to vypadá spíš na hororový film na Netflixu. Kdo má pro strach uděláno, může ale svátek spojený s duchy, čarodějnicemi, příšerami a podobnými bytostmi oslavit výletem do přírody. Na strašidelná místa s pohnutou historií, opředená hrůznými příběhy a pulzující děsuplnou atmosférou.

Fanoušci hororu ta místa určitě znají. Opuštěná psychiatrická léčebna. Osamocená chatka uprostřed lesů. Tajná podzemní laboratoř. Zapadlá vesnice s podivnými obyvateli… Podobným lokalitám byste se, být postavami v hororovém příběhu, měli zdaleka vyhnout. V reálném světě ale můžou posloužit jako kulisa pro parádní halloweenský výlet.

Vybrali jsme pár konkrétních míst, o nichž kolují zvlášť děsivé pověsti anebo jsou proslulá strašidelnou atmosférou. Pomineme-li tedy fakt, že kulisy hororového příběhu připomíná v posledních týdnech celé Česko. Vzhledem k platným zákazům a omezením bychom přesto doporučili zůstat doma a výlet podniknout, až se situace uklidní.

Záhadný les u Českých Budějovic

Jednoduchou, ale funkční hororovou lokací je les. Za příznivých podmínek umí být strašidelný skoro kterýkoli. Ten údajně nejděsivější v Česku najdete kousek od Českých Budějovic. Říká se mu Bor anebo také Branišovský les. Všechny tajuplné události a povídačky s lesem spjaté by vydaly na hodně dlouhý seznam. Mimo jiné tu údajně straší muž s černým pláštěm a kloboukem, vznášející se červené oči, bílá paní nebo duše umrlců zemřelých v místních bažinách. Lidé zde prý také slyší kroky v listí, aniž by byl kdokoli na blízku, a záhadné hlasy je nabádají k sebevraždám. Samozřejmostí pak jsou historky o časoprostorových anomáliích a údajně zde v minulosti havarovalo i UFO. Branišovský les je zkrátka taková nadpřirozená všehochuť, v níž si svůj oblíbený paranormální úkaz vybere každý.

Strašidelné hrady a zámky

Za nejtajemnější český hrad je považován hrad Houska v CHKO Kokořínsko. Okolnosti jeho vzniku jsou nejasné, což jenom podtrhuje jeho tajemnost. Milovníky záhad sem ale táhne hlavně pověst o bráně do pekla. Nacházet by se měla v průrvě, na které byla památka postavena, přímo pod hradní kaplí. O nadcházejícím víkendu si vnitřek hradu bohužel kvůli vládním omezením spjatým s nezvládnutou druhou vlnou koronaviru neprohlédnete. Naplánovat si ale můžete aspoň cestu kolem něj a spojit ji s okolními přírodními krásami.

Další české památkové objekty spojené se strašidelnými pověstmi jsou třeba hrad Pernštejn, zámek v Jindřichově Hradci nebo zříceniny Střekov a Kašperk. Zvláštní zmínku si určitě zaslouží západočeské Velhartice. V nich se sice nachází známý hrad, prokletý ale není on, nýbrž místní hřbitov. Právě toto místo se silnou negativní energií prý inspirovalo Karla Jaromíra Erbena k napsání děsivé povídky Svatební košile. V ní hraje hlavní roli muž navrátivší se ze záhrobí.

Tajuplné podzemí na kraji Brna

Odvážlivci se mohou za trochou té správné hororové atmosféry vydat na průzkum podzemí. Tak třeba obyvatelé Brna mají za rohem nejen Moravský kras, ale také tajuplné podzemní štoly na Stránské skále, a to přímo na samém okraji moravské metropole. Štoly vznikly za druhé světové války, měly zde být vykutány prostory pro část nacistické továrny na letecké motory. Záměr ale nikdy nebyl dokončen. V padesátých letech byla nicméně část štol přestavěna na protiletecký kryt. Chodby, celkem dlouhé bezmála kilometr, jsou volně přístupné.

Zchátralé vily na severu Čech

Staré opuštěné stavby jsou pro účely strašidelného halloweenského výletu obecně lákavou lokací. Věděli jste, že u nás v republice máme i opuštěnou dětskou psychiatrickou léčebnu? Najdete ji v severočeském Dubí. Dnes zchátralá vila dříve patřila továrníkovi Antonu Tschinkelovi a jako léčebna fungovala od padesátých let. Na internetu jsou k dohledání různé povídačky o neetických experimentech, které se tu na dětech měly provádět. Patrně jsou z prstu vycucané, ale pro účely Halloweenu se tvařme, že na nich může být něco pravdy.

Poměrně silné strašidelné kouzlo má i opuštěná novogotická vila Pfaffenhof v Litoměřicích. Tu si tamní bohatá rodina Pfaffů nechala vystavět na sklonku devatenáctého století. Za druhé světové války zde měl sídlo štáb SS a povídá se, že ve sklepích vily se v té době děly nepěkné věci. Ať už je to pravda, nebo ne, faktem je, že dnes vila vypadá jako vystřižená z ponuré duchařské historky. Při pokusu o návštěvu podobných zchátralých objektů nicméně mějte na paměti, že prolézání ruin nemusí být úplně bezpečné.

Cínový důl v Krušných horách

Vrchovatými doušky si tajuplnou atmosféru, a to zvlášť za mlhavých, nevlídných podzimních dní užijete v Krušnohoří. Na mnoha místech těchto hor naleznete pozůstatky starých německých osad a důlní činnosti. Vyzdvihnout musíme pozůstatky po cínovém dolu Sauersack. Ten najdete v osadě Rolava nedaleko německé hranice. Hlubinný důl a zajatecký tábor v jednom tu začal vyrůstat za druhé světové války, v roce 1940, těžit se začalo dva roky na to. Krátce po válce byl nicméně areál opuštěn. Rozsáhlé zříceniny do značné míry pohltila vegetace, celé místo působí jako kulisa postapokalyptického filmu.

Spoustu dalších tipů na neotřelé výlety nabízí náš speciál ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: