Do Velkých Losin za zámkem s pohnutou historií a za ojedinělou výrobnou papíru

Do Velkých Losin za zámkem s pohnutou historií a za ojedinělou výrobnou papíru Zdroj: Profimedia.cz

Do Velkých Losin za zámkem s pohnutou historií a za ojedinělou výrobnou papíru
Do Velkých Losin za zámkem s pohnutou historií a za ojedinělou výrobnou papíru
Do Velkých Losin za zámkem s pohnutou historií a za ojedinělou výrobnou papíru
Do Velkých Losin za zámkem s pohnutou historií a za ojedinělou výrobnou papíru
5
Fotogalerie

Tip na výlet: Do Velkých Losin za zámkem s pohnutou historií a za ojedinělou výrobnou papíru

V podhůří Jeseníků, vzdušnou čarou jen asi čtrnáct kilometrů od vrcholku Pradědu, leží v údolí říčky Desné malebné městečko Velké Losiny. Jeho dnešní poklidná atmosféra na první pohled vůbec nenapovídá, jaké hrůzy se zde v minulosti děly. Losinské panství bylo totiž dějištěm nechvalně proslulých čarodějnických procesů, které stály život desítky lidí. Dnes si sem turisté míří prohlédnout krásný renesanční zámek, termální lázně nebo unikátní ruční papírnu.

Ve Velkých Losinách se určitě nudit nebudete. Městečko je to sice malé – žijí tu jen necelé tři tisícovky obyvatel –, turisticky atraktivních míst ale nabízí hned několik, strávit se tu tedy dá celý den. Pro návštěvu Losin můžete využít železniční trať spojující Šumperk s Kouty nad Desnou anebo autobusové spojení se Šumperkem a Jeseníkem.

Žerotínové na Losinách

První zastávkou většiny turistů asi bude zdejší renesanční zámek ležící v rozsáhlém zámeckém parku na jižním okraji městečka. Vystavět jej nechali na sklonku šestnáctého století Žerotínové na místě starší zchátralé tvrze. Trojkřídlá stavba je zdobena psaníčkovým sgrafitem a třemi patry arkád. Z doby nastupujícího baroka se zachovaly honosné interiéry, oficiální webové stránky zámku lákají zejména na sbírku gobelínů, kožených tapet a také na nejstarší dvousedadlová nosítka na světě.

Právě v éře Žerotínů na losinském panství probíhaly v letech 1678 až 1692 nechvalně proslulé čarodějnické procesy spjaté se jmény inkvizitora Jindřicha Františka Bobliga a hraběnky Sybily Gallové. Na začátku příběhu stála ukradená hostie, na jeho konci stály na hranici desítky nevinných obětí. Některé šťavnaté detaily o hrůzných procesech se dozvíte v rámci prohlídky zámku, sáhnout ale můžete i po historickém románu Václava Kaplického Kladivo na čarodějnice anebo po stejnojmenném filmu Otakara Vávry (ten se na losinském zámku i natáčel).

Lichtenštejnové na Losinách

Druhým šlechtickým rodem spjatým s losinským panstvím jsou Lichtenštejnové. Ti jej koupili počátkem devatenáctého století a postarali se mimo jiné o vybudování současného anglického krajinářského parku a úpravu či přestavbu vybraných zámeckých budov a prostor. Novějšími interiéry z lichtenštejnské éry prochází druhá zámecká prohlídková trasa. K vidění jsou pokoje ve stylu rokoka a také ojedinělá zámecká kuchyně z počátku 20. století.

Milovníci pěší turistiky můžou od zámku vyrazit po modré turistické značce, která je po zhruba třech kilometrech zavede k rozhledně Bukovka na vrcholku Předního Bukového kopce. Lokalitou vede také naučná stezka Bukovka. Kdo by dal před výšlapem a výhledem do kraje přednost raději dalším historickým pamětihodnostem, měl by od zámku vyrazit směrem do centra městečka. Po kilometru na něj čeká losinský unikát – ruční papírna.

Výrobna papíru a Muzeum papíru

Jan mladší ze Žerotína nechal losinskou ruční výrobnu papíru vybudovat na místě staršího mlýnu na obilí na konci šestnáctého století, pravděpodobně mezi lety 1591 až 1596. Až zázračně zní, že od doby svého založení funguje papírna v podstatě nepřetržitě až do dnešních dob. Jedná se tak o jednu z nejstarších funkčních papírenských manufaktur v Evropě, a jedinou svého druhu v Česku. Papír se tu dnes vyrábí tradičním postupem z bavlny a lnu. O významu této technické památky svědčí, že se o ní vážně uvažuje jako o dalším českém kandidátovi na zápis mezi památky UNESCO.

Objekt si návštěvníci samozřejmě mohou prohlédnout i uvnitř, a to na dvou okruzích zdejšího Muzea papíru. Základní okruh vede přímo pracovištěm výroby, takže když budete mít štěstí, uvidíte papírnu v provozu. V rámci druhého – doplňkového – okruhu pak můžete vidět různé technické zajímavosti jako vodní náhon, turbínu nebo parní kotel. Zdejší výrobky si můžete i zakoupit a odvézt jako pěkný suvenýr.

Losinské termály

Celodenní výlet za poznáváním losinských historických zajímavostí pak doporučujeme zakončit v odpočinkovějším duchu v místních lázních. Při procházce lázeňským parkem narazíte na památník čarodějnických procesů nebo na sirný minerální pramen Karel, jehož léčivé vody můžete ochutnat. Karel je bohatý na vápník, sodík, hořčík, draslík a železo.

Víc si ale zdejší minerální vody asi užijete v Termálech Velké Losiny, jakémsi místním lázeňském akvaparku. Nabídka čítá devět vnitřních i venkovních bazénů, teplota vody se pohybuje kolem 33 stupňů Celsia. Součástí areálu jsou i dva tobogány, kanál s divokou vodou, vodopád a další atrakce.

Další tipy na výlety po všech našich krajích najdete ve speciálu ČESKO KŘÍŽEM KRÁŽEM, který si jednoduše objednáte na iKiosek.cz.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: