Šumava

Šumava Zdroj: Profimedia.cz

Obecní pec na chleba v šumavské obci Lenora
V peci se dodnes od dubna do listopadu poslední sobotu v měsíci veřejně peče chléb
Teplá Vltava
4
Fotogalerie

Společná pec: Šumavská obec Lenora ukrývá vzácnou technickou památku z 19. století

V turistické literatuře se obec Lenora na Šumavě představuje v prvé řadě fotografiemi překrásného krytého dřevěného mostu přes Teplou Vltavu. Méně známou, o to však vzácnější technickou památku představuje zděná chlebová pec, stojící v centru obce.

Nízká stavba z první poloviny 19. století sloužila společně několika rodinám ještě krátce po druhé světové válce. Pak chlebová pec chátrala. Nedávno však prošla rekonstrukcí a od dubna do listopadu vždy poslední sobotu v měsíci se v ní veřejně peče chléb. Unikátní chlebová pec v Lenoře však není jediná na našem území. Ve vesnici Sidonie na moravsko-slovenském pomezí se zachovaly hned tři další, ale jen jedna v původním stavu z počátku 19. století.

Pozoruhodné je, že společné chlebové pece asi nevznikly v geograficky vzdálených obcích náhodou, ale vlivem specifických sociálně ekonomických poměrů. Lenora i Svatá Sidonie byly v 19. století ryze sklářské obce a měly charakter dělnických kolonií. Jejich obyvatelé proto vedli zcela odlišný způsob života, než bylo na tehdejším venkově zvykem.