Panáka či láhev tohoto oblíbeného elixíru koupíte takřka kdekoli.

Panáka či láhev tohoto oblíbeného elixíru koupíte takřka kdekoli. Zdroj: Anna Šmídová

Podobné palírny můžete v Laosu objevit téměř v každé, i té nejzapadlejší, vesničce.
Podobné palírny můžete v Laosu objevit téměř v každé, i té nejzapadlejší, vesničce.
Výroba lao lao probíhá v pro nás velmi specifických hygienických podmínkách.
Způsob výroby se od prehistorických dob příliš nezměnil.
V době náboženských svátků a jiných světských oslav spotřeba lao lao prudce stoupá.
5
Fotogalerie

Na cestách po Indočíně, bývalé francouzské kolonii na poloostrově Zadní Indie: Lao lao, whisky z rýže

Naše loď se blíží k vesnici posazené na vysokém břehu Mekongu. Již zdálky cítíme kouř stoupající z několika ohnišť. Skupinky vesničanů na říční pláži přikládají pod zrezivělými sudy, z nichž trčí změť bizarních kohoutů a hadiček. Proces výroby lao lao se blíží ke zdárnému konci. Jsme v Ban Xang Hai, vesnici proslavené výrobou laoské whisky.

Panáka či láhev tohoto oblíbeného elixíru koupíte takřka kdekoli. Můžete si vybrat skladnou placatku i pětilitrové „rodinné“ balení, tradiční průzračný mok, variantu ochucenou bambusem nebo citronovou trávou či speciální narůžovělé lao lao vyráběné z fialové varianty rýže. Nejnovějším hitem, zvláště v turistických oblastech, jsou míchané drinky, jejichž základem je lao lao. Je libo lao piňa coladu, nebo radši lao cuba libre?

Lao lao se vyrábí ve státem kontrolovaných palírnách pod značkou Lion. Oficiální orgány však kontrolují pouze mizivou část výroby. Při toulkách Laosem tak narazíte takřka v každé vesničce na domácí palírnu sestávající z hliněných nádob s kvasící rýží a kovových barelů s kohoutkem, pod nimiž je udržován oheň. Destilace probíhá přímo pod širým nebem nebo pod jednoduchým přístřeškem ze dřeva a vlnitého plechu. Přesně tak to vypadá i v Ban Xang Hai, vesnici na břehu Mekongu nedaleko Louangprabangu. Díky výhodné poloze na křižovatce turistických tras se pro návštěvníky ze Západu stala vesnice takřka synonymem pro lao lao a v brožurách cestovních kanceláří se prodává pod jménem whisky village (vesnice whisky).

Hadi a štíři

Tradice výroby whisky zde sahá hluboko do historie. Archeologové zde našli keramické nádoby datované na přelom tisíciletí a je docela dobře možné, že už v té době sloužily k fermentaci rýže. Způsob výroby se od prehistorických dob příliš nezměnil. Ve stínu palem kvasí rýže v hliněných sudech staletím prověřených tvarů. Ženy stejně jako před staletími dohlížejí na správný proces fermentace a muži pak na břehu Mekongu sledují destilaci a provoz na řece. Jediné, co přibylo, jsou stánky s lahvičkami podivuhodných tvarů s tekutinami nejrůznějších barev. Některé s nápisy typu 100% originál lao lao nebo lao standard alkohol 50%, jiné s nejrůznějšími živočichy, jako jsou hadi, pavouci a štíři.

V laoských rodinách se lao lao tradičně servíruje bez příměsí do malých sklenic a zapíjí se čistou vodou. Pije se kdykoli během dne, i když konzumace na závěr večeře je nejčastější.

Oběť duchům

V době náboženských svátků a jiných světských oslav spotřeba lao lao prudce stoupá. Poklidný běh života Laosanů a jejich stále přetrvávající víra v mocné přírodní síly se promítá i do obřadného způsobu servírování. Na začátku nalijí trochu na podlahu nebo na starý talíř jako oběť duchům a teprve poté pomalu pijí. První kalíšek vždy na ex. Když vám hostitel nabídne lao lao, musíte přijmout alespoň jeden kalíšek, a to i pokud jste abstinenti. Odmítnutím nabízeného drinku totiž můžete urazit domácí duchy.


Silná pálenka

Lao lao neboli lao whisky se pálí z fermentované rýže a obsah alkoholu se pohybuje mezi 25 až 75 %, nejčastěji se však setkáte se 40-50 % mokem. Jeho chuť není nepodobná většině českých podomácku pálených destilátů. Silná pálenka pořádně rozohní vaše vnitřnosti a na jazyku vám zanechá nasládlou chuť s jemnou příměsí rýžového aroma.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: