Okonomiyaki

Okonomiyaki Zdroj: Profimedia.cz

Sushi
Gomae
Miso
Takoyaki
5
Fotogalerie

Ochutnejte japonskou kuchyni! Nabízí víc specialit než jen sushi nebo ramen

V tradiční japonské gastronomii se používají základní suroviny, na které v té západní jen tak nenarazíte. Pokud chcete vystavit své chuťové pohárky neobvyklému zážitku, neváhejte a delikatesy země vycházejícího slunce vyzkoušejte!

Japonci si dávají záležet na chuti i vzhledu svého jídla, které je v této zemi vždy spojeno s určitým obřadem. Kulinářská kultura je přítomna ve všech aspektech japonského života: v legendách, příslovích, starých obřadech i příbězích předávaných z generace na generaci. Japonci věnují velkou pozornost nejen chuti jídla, ale také jeho vůni a vizuálnímu a hmatovému zážitku. Kuchaři používají řadu koření a přísad pečlivě vybraných pro každý pokrm. Na rozdíl od zbytku východoasijské kuchyně jsou však jednotlivé variace chuťově i aromaticky jemné, protože Japonci se vyhýbají extrémům a raději používají jen základní koření, jako je sůl, cukr, pepř, sójová omáčka či křen zvaný wasabi. Kvůli střídmému používání koření může být japonská kuchyně považována za nevýraznou, ale gurmáni si přirozený zážitek pochvalují.

Za zmínku stojí i fakt, že Japonci to s klasifikací potravin myslí poměrně vážně: rozlišují velké množství různých druhů nudlí, ryb, ovoce, alkoholu, zeleniny a rýže. Díky svým zásadám je japonská kuchyně známá jako jedna z nejvyváženějších a nejzdravějších na světě a pravděpodobně má zásluhu na dlouhověkosti zdejších obyvatel.

Japonskou gastronomii lze rozdělit do několika skupin: v první řadě jsou to jídla podávaná zastudena, známá jako namasumono. Dalšími skupinami jsou pokrmy vařené (nimono), grilované (teppanyaki), pečené (jakimono) a smažené (agemono). Dále tu máme saláty (sunomono) a fermentované pokrmy (tsukemono) a nakonec rýži (gohanmono) a sushi.

Co mají Japonci rádi

Japonská kuchyně si získala oblibu po celém světě zejména díky vynikajícím mořským plodům, zelenině, rýži a nudlím. Mezi nejznámější speciality patří sushi, ramen, okonomiyaki, sušené ryby, hovězí, vepřové a drůbeží maso, takoyaki, gomae, dezerty ze zeleného čaje a polévka miso.

Japonské sushi je jedinečné rozmanitostí chutí i množstvím druhů ryb a zeleniny, které se do těchto kousků přidávají. Kombinace sushi jsou co do výběru ingrediencí, chutí, vůní i barev navíc stále zajímavější. Dalším příkladem jsou světoznámé polévky ramen. Nudle ramen pocházejí sice z Číny, ale srdce japonských rodin si získaly velmi brzy. Stejně oblíbená je i tradiční polévka miso, jejíž základ tvoří fermentovaná sójová pasta. Okonomiyaki, neboli zelné placky plněné libovolnými ingrediencemi, se také těší velké oblibě. V kombinaci s předkrmy, jako jsou plněné kuličky takoyaki nebo špenátový salát gomae, představují zdravý a výživný pokrm, který tradičně zahrnuje misku rýže, polévku a tři vybrané varianty z libovolné skupiny jídel.