Darjeeling

Darjeeling Zdroj: Profimedia.cz

Čajová plantáž
Pohled na Kančendženg
Singalila
Himalayan Mountaineering Institute
5
Fotogalerie

Čajový Darjeeling

Darjeeling v severovýchodní části Indie je město, kam můžete uniknout před chaosem, který je pro tuto zemi typický. Nejznámější je díky čaji a úchvatným výhledům. Nabízí ovšem i další zajímavosti.

Darjeeling leží v nadmořské výšce 6710 metrů a je považován za jedno z nejkrásnějších míst v Indii. Název pochází z tibetských slov „dorje“, což znamená blesk, a „ling“, což je místo nebo země, jedná se tedy o „zemi blesku“.

Před tím, než Darjeeling v roce 1835 získala Britská východoindická společnost, byl součástí Sikkimu, v té době nezávislého království, a krátce také Nepálu. V roce 1827 došlo ke sporu mezi Sikkimem a Nepálem a sikkimský král požádal britského generálního guvernéra v Indii o pomoc. Britové tehdy vyslali dva své důstojníky, aby spor urovnali. Místo bylo tehdy známé jako „stará gorkhská stanice Darjeeling“ a téměř v ničem se nepodobalo tomu dnešnímu. Byla to pustá horská oblast s hustými lesy. Jednoho z důstojníků, kapitána Lloyda, napadlo, že se Darjeeling může stát skvělým odpočinkovým místem pro britské důstojníky, což vzápětí navrhl britskému generálnímu guvernérovi.

Lloyd, v té době už povýšený do hodnosti generála, byl později znovu vyslán vyjednávat s králem Sikkimu o předání Darjeelingu. Byl úspěšný a v roce 1835 přesvědčil krále, aby předal Darjeeling jako dar Východoindické společnosti coby přátelské gesto. Společnost na oplátku poskytla králi příspěvek ve výši 3000 rupií, který byl později zvýšen na 6000 rupií ročně.

V roce 1839 do Darjeelingu dorazil Archibald Campbell, britský rezident v Nepálu, který byl pověřen jeho správou. Campbell se z velké části zasloužil o počáteční rozvoj Darjeelingu. Byl zodpovědný za výstavbu silnic, zřízení horských sborů pro udržování pořádku, zrušil tu také otroctví. Zlepšilo se také zemědělství i komunikace a v roce 1881 vznikla Darjeelingská himálajská železnice, která spojila kopce s nížinami.

Skvostné výhledy na Himálaj

Kam v okolí vyrazit, když se den probouzí? Tiger Hill je vyhlídka ve výšce 2500 metrů, vzdálená pouhých jedenáct kilometrů od Darjeelingu. Nejvíc ji proslavil výhled na východ slunce s himálajským panoramatem. Z vrcholu kopce jsou za jasného rána vidět zasněžené vrcholky třetí nejvyšší hory světa Kančendžengy i vzdálenější Everest a další horské masivy. Na podzim a na jaře je malá vyhlídka přeplněna návštěvníky, kteří sem přicházejí už od čtyř hodin ráno, aby získali dobré místo. Připravte se na to, že většinou mrzne, ale místní tu prodávají horký čaj, čepice, šály a rukavice. Takže si třeba odvezete i pletený suvenýr.

Když už z této vyhlídky spatříte bílé himálajské hory, možná zatoužíte vyrazit alespoň na krátkou túru. Nejoblíbenějším výšlapem v Darjeelingu je trek na hřeben Singalila nedaleko indicko-nepálských hranic. Túra obvykle trvá asi pět dní a vystoupáte během ní v Sandakphu do nadmořské výšky 3630 metrů. Výhledy po cestě jsou úchvatné a za jasného počasí uvidíte čtyři nejvyšší hory světa, podobně jako na Tiger Hillu.

Za čajovými plantážemi a do muzea

Darjeeling je nejznámější díky čaji, který se od založení prvních plantáží v roce 1800 stal jedním z nejkvalitnějších na světě. Nachází se tu zhruba 86 čajových zahrad, některé z nich jsou staré víc než 150 let. S rozvojem cestovního ruchu se samozřejmě čajové plantáže otevřely návštěvníkům a místní tu nabízejí prohlídky.

Druhou nejstarší čajovou plantáží ve městě a jednou z nejoblíbenějších je Happy Valley Tea Estate. Byla založena v roce 1854 a dnes se rozkládá na 440 akrech nedaleko centra města. Je snadno dostupná a pěšky se k ní dostanete během půlhodinky. Areál nabízí prohlídky s průvodcem, při kterých vás zaměstnanci provedou továrnou a vysvětlí vám proces sušení, rolování a balení čajových lístků a také rozdíl mezi zeleným, černým a bílým čajem.

Opomenout nesmíme ani muzea. V Darjeelingu je skvělý Himálajský horolezecký institut, který rádi navštíví zájemci o horolezectví, ale i ti, kdo se tomuto sportu nevěnují. Otevřel ho v roce 1954 první indický premiér a Tenzing Norkej, nepálský šerpa, který s Edmundem Hillarym jako první stanul na vrcholu Mount Everestu, v něm strávil většinu času jako ředitel terénního výcviku. V muzeu najdete informace o prvovýstupech na některé z nejvyšších himálajských vrcholů včetně Everestu. Část Norkejova vybavení, které měl na sobě při výstupu na vrchol, věnoval institutu on a jeho rodina. A je zajímavé podívat se, jak moc se horolezectví za necelé století změnilo.

A pokud se chcete dozvědět informace o Tibetu a kultuře, určitě stojí za to, navštívit Himálajské muzeum Tibetu, otevřené v roce 2015. Expozice pojednává o historii tibetského lidu a jeho vztahu k himálajské krajině. Důležité artefakty věnoval muzeu i dalajlama.