Národní park Desierto Florido.

Národní park Desierto Florido. Zdroj: Profimedia.cz

Desierto Florido se nachází asi 750 km od hlavního města Chile Sangtiaga.
Jeden z mnoha vzácných kaktusů, které jinde a jindy na světě neuvidíte.
Za normálních podmínek vypadá poušť skoro jako povrch Marsu.
Díky nulovému světelnému smogu, je Atacama posetá observatořemi. Například tato patří Evropské vesmírné agentuře.
5
Fotogalerie

Zázrak zvaný superbloom aneb Když rozkvete nejsušší místo na zemi!

Poušť Atacama, rozprostírající se na západním pobřeží Chile, se jednou za tři až deset let stává dějištěm nevídaného přírodního úkazu. Jako mávnutím kouzelného proutku se celá pokryje barvami stovek různých druhů květin. Událost zvaná superbloom loni dokonce přiměla chilskou vládu, aby tu ustanovila nový národní park a začala tak aktivněji chránit zdejší unikátní biodiverzitu.

Peklo na zemi

Devět set kilometrů dlouhý pás, který má počátek na jižní hranici s Peru, se táhne až k oblasti regionu Chilský matorral v centrální části Chile. Atacama je tak vklíněna mezi Tichý oceán a pohoří And, jež tvoří dokonalý a nepropustný štít proti srážkám. Díky tomu je poušť na mnoha místech až 50krát sušší než nechvalně proslulé Death Valley. V oblastech jejího samotného středu ještě meteorologické stanice za čtyři staletí nezaznamenaly jedinou kapku deště. Přesto tu žije kolem milionu lidí, což je dáno obrovskými nalezišti železné a měděné rudy, která se tu těží, a hlavně největšími zásobami dusičnanu sodného, tedy chilského ledku.

Kouzelný ekosystém

Ačkoli průměrný souhrn srážek na celém území pouště nepřesáhne 12 milimetrů za rok, a v severní části Atacamy dokonce ani jeden milimetr, přece jen tu občas vydatně zaprší. A právě díky tomuto životabudiči, který přichází mezi zářím a listopadem, může celý pás o rozloze 141 tisíc akrů v oblasti nově ustaveného národního parku Desierto Florido ze sebe vydat to nejlepší. Na 200 druhů kvetoucích rostlin poskytne potravu pro ptáky, hmyz a mikroorganismy, a tím uzavře kruh zdejšího ekosystému. Jenom počet endemických druhů kaktusů, které tu rostou, by vydal na celou knihu českého lovce těchto trnitých rostlin – Karel Kníže se na jejich mapování mimochodem velkou měrou podílel.

Superbloom

Vzácný a nepravidelný superbloom v Atacamě je vázan na El Niño. Toto nepravidelné periodické kolísání větrů a povrchových teplot moře se vyskytuje jednou za několik let po dobu několika měsíců. Přináší s sebou silné zimní deště, které svlékají ochranný plášť ze spících semen rostlin, což na jaře, které je na jižní polokouli právě mezi zářím a listopadem, vede k jejich rozkvětu. V minulém roce, kdy se superbloom objevil po pěti letech, ovšem vědce samotné zaskočilo, že k němu došlo po výrazně nižších teplotách El Niña. Vzhledem k tomu, že se zdejší superbloom konal za posledních 40 let jen 15krát, si vědci stále kladou otázky, co přesně ho spouští a jak se zdejší rostliny přizpůsobily, aby zaručily opylení během svého vzácného a krátkého období květu.

Příprava na budoucnost

Unikátnost kvetoucí pouště ale nespočívá jen v kráse květů. Fascinující je také život místních mikroorganismů. Uhnízdí se ve skalách a přežijí díky nepatrným kapkám vody z noční mlhy. To dává vědcům možnost studovat, jak moc se živé organismy mohou přizpůsobit, co se týče hospodaření s vodou. Vzhledem k tomu, že je země neustále sužována suchem a více než sto zemí čelí desertifikaci, mohou být tyto poznatky pro budoucí přežití lidstva naprosto zásadní.