Vítejte v Marfě!

Vítejte v Marfě! Zdroj: Profimedia.cz

Kontroverzní instalace, nebo reklama?
Prada Marfa
Instalace nazvaná Poslední kůň
Prostředí, ve kterém najdete moderní umění
Tajemná marfská světla
6
Fotogalerie

Marfa: Pouštní město jako centrum moderního umění

Málokdo by asi očekával, že při cestě texaskou pustinou narazí přímo u silnice na obchod Prada. Jeho výloha prezentuje luxusní zboží, ovšem boty vystavené po jednom kusu napovídají, že nejsou určené k prodeji. Rafinované umělecké dílo leží nedaleko velmi překvapivé Mekky moderních tvůrců.

Přelud Čivavské pouště Prada Marfa se na západě Texasu zjevil v roce 2005. Trvale zavřený solitérní obchod však nepůsobí v kontextu oblasti nijak podezřele. Čtyřicet kilometrů od butiku se rozprostírá drobné městečko prošpikované kreativními instalacemi.

Samotářská Marfa leží od nejbližšího většího města, El Pasa, tři hodiny jízdy autem. Až do začátku sedmdesátých let minulého století se nepyšnila nijak zajímavou historií. Jméno dostala po manželce místního správce železnice, jelikož na konci 19. století vznikla jako dočerpávací stanice pro lokomotivy.

V roce 1956 posloužila filmařům jako kulisa pro western Obr (Giant), kde se naposledy před svou smrtí blýskla ikona padesátých let, James Dean. Skoro o dvacet let později okouzlila poklidná atmosféra odstrčeného města minimalistického tvůrce Donalda Judda a umělcovy ruce učinily z Mafry doslova městskou galerii na konci světa. Bydlí v ní necelé dva tisíce lidí, ovšem každoročně přivítá dvacetkrát tolik turistů.

Líheň umělců a jejich děl

Donald Judd nechtěl vystavovat svá díla vytržená z tvůrčího procesu a prostředí, ve kterém vznikala. New York mu nebyl schopný poskytnout prostor k ideálnímu vnímání jejich komplexnosti, a tak roku 1971 přesídlil do Marfy. Skoupil několik opuštěných budov, včetně bývalých vojenských objektů, a pozemky nedaleko centra, aby je proměnil v muzeum, kde umění bude v přímém vztahu s architekturou a okolní krajinou.

Záměr uspěl i díky otevření nevýdělečného muzea Chinati Foundation v roce 1978. Otec-zakladatel po sobě zanechal působivou venkovní expozici patnácti betonových krychlí a menší díla v objektu hangáru. Do haly nainstaloval sto stejných kusů hliníku, které v závislosti na poloze slunce mění tvar a barvu. Tak dochází k naplnění jeho myšlenky o propojení objektu s prostorem.

V Juddově konceptu vystavují v Chinati Foundation i další umělci. Blízká kasárna jsou doplněna neony a továrna na zpracování vlny zase abstraktními artefakty ze starých automobilů. Marfa však přilákala mnoho dalších zástupců současné kreativní scény a v jejím centru se to jen hemží galeriemi.

V záři podivuhodných světel

Reflektory v Marfě nejsou namířené pouze na umění, ale jsou zdrojem zájmu samy o sobě. Tajemná marfská světla spatřili kovbojové poprvé v 19. století. Když padne tma, na obloze začnou tančit modré, červené a bílé záblesky. Původně si je lidé pletli s ohněm Apačů, později fenomén vysvětlovali přítomností duchů, až se nakonec přešlo k teorii UFO.

Vědci se přiklánějí k názoru, že se jedná o atmosférický jev nebo že světla pocházejí od automobilů na nedaleké silnici. Nicméně část lidí věří v jejich paranormální původ. Některé záhady nelze vysvětlit tak snadno jako falešný butik Prada stojící uprostřed ničeho.