Čínská čtvrť v San Francisku

Čínská čtvrť v San Francisku Zdroj: Profimedia.cz

Vinařství jsou otevřena návštěvníkům, můžete si tu udělat i piknik.
Nezkušení jedlíci krabů si objednávají pouze půlku kraba, aby se vyhnuli louskání krabího krunýře.
Koláčky štěstí se v San Francisku vyrábějí přímo v srdci čínské čtvrti.
Ghirardelli Chocolate
Vesuvio Cafe
7
Fotogalerie

Chutě a vůně Kalifornie: Za dobrým vínem, irskou kávou a čínskými koláčky štěstí

Americká kuchyně je většinou synonymem hamburgerů, hranolků, kokakoly a grilovaných žebírek. Po měsíci stráveném touláním po San Francisku, Silicon Valley a jihu Kalifornie ale musím uznat, že tady je jídlo obřad – se spoustou specifických chutí a unikátních receptů.

To, jak sofistikovaně obyvatelé oblasti Bay Area přistupují ke kvalitě i chuti potravin, je poznat už v supermarketech či restauracích. Součástí každého jídelníčku jsou nutriční hodnoty pokrmů a každý, kdo sleduje svůj energetický příjem, má po návštěvě sanfranciských restaurací hned jasno v tom, jak dlouho musí zítra šlapat na rotopedu.

I chutě jsou v San Francisku tak trochu jiné, čehož je dobrým příkladem u nás stále ještě kuriózní kombinace čokolády a mořské soli. Naopak v regálech kalifornských supermarketů se zákazníkovi nabízí hned několik druhů čokolád se solí a široký výběr oříšků ve slané čokoládě. A kdo by mořské soli neměl stále dost, může zajít do Golden Gate Parku, kde z jedné dodávky prodávají dvě usměvavé slečny vanilkovou biozmrzlinu bohatě zalitou hořkou čokoládou, to vše posypané křupavými krystaly soli.

Další kalifornskou specialitou je krab zvaný dungeness crab. Od září do února ho nabízejí téměř všechny obchody i restaurace na mnoho způsobů. Tím nejčastějším je uvařený celý krab na salátu coleslaw s oblíbeným sanfranciským pečivem sourdough, což není nic jiného než kváskový chléb. Stejně populární úpravou kraba jsou ale i crab cakes neboli karbanátky z krabího masa.

Z vinařské popelky královnou

Ještě na počátku 70. let by žádného someliéra nenapadlo srovnávat vína z Kalifornie s těmi nejvybranějšími z Francie. Tento nápad dostal až v roce 1976 britský obchodník s vínem Steven Spurrier, který v Paříži uspořádal pro přední znalce vín slepou ochutnávku, při které se střetla francouzská a kalifornská vína. Nic netušící porotci byli šokováni, když zjistili, že při hodnocení neoznačených vzorků vín na plné čáře zvolili za vítěze kalifornská vína na úkor těch svých francouzských. Tato událost se do vinařské historie zapsala jako Judgment of Paris a milovníkům vína ukázala, že dobrá vína se dají nalézt i jinde než jenom v tradičních vinařských oblastech.

Podle počtu vinařství, lánů vinic a turistického průmyslu by dnes málokoho napadlo, že se svět v minulosti na tato vína díval skrz prsty (a v jisté době i oprávněně, neboť díky čtrnáctiletému zákazu výroby vína během americké prohibice se Kaliforňané museli naučit vyrábět dobré a kvalitní víno úplně znovu od začátku).

Za nejvyhlášenější vinařské oblasti v Kalifornii se považují Napa Valley a Sonoma Valley. Osobně mohu doporučit především vinařství okolo Silicon Valley, která leží v nádherné krajině pohoří Santa Cruz a kde potkáte více místních milovníků vína než zahraničních turistů. V každém vinařství můžete za příznivou cenu ochutnat a koupit vína z místní produkce. Často tu najdete i rozlehlý trávník určený k piknikům, kde můžete posvačit a popít místní víno.

Irská káva není z Irska

Irskou kávu opravdu poprvé připravil Ir jménem Joe Sheridan, který působil na irském letišti Shannon jako šéfkuchař. V roce 1952 ji naservíroval skupině amerických turistů, kterým byl kvůli nepříznivému počasí změněn let. Možná proto, aby se zahřáli a lépe snášeli cestovní útrapy, jim přidal do kafe panáka whisky. Oficiálnost tomuto nápoji přinesl ale až novinář Stanton Delaplane, který byl jedním z oněch promrzlých amerických cestujících.

S majitelem sanfranciské restaurace Buena Vista Cafe se rozhodl, že by byla škoda pít irskou kávu pouze na irském letišti. V Buena Vista Cafe, které se nachází hned naproti zastávce tradiční sanfranciské lanovky v rušné čtvrti Fisherman`s Wharf, tak vznikl lahodný kávový koktejl, který víc než kávou je sladkým bonbonkem.

Tajemství čínského koláčku

Stejně jako irskou kávu i čínské koláčky štěstí provází podobný příběh, kdy San Francisco dodalo už známému pokrmu celosvětovou popularitu. Sladké koláčky s malou papírovou věštbou uvnitř se totiž už od 19. století pečou v některých oblastech Japonska. Koláčky štěstí, jak je známe z čínských restaurací, zřejmě poprvé připravil na počátku 20. století Makoto Hagiwara v sanfranciské japonské zahradě uprostřed Golden Gate Parku.

Jak se ale koláčky dostaly z japonské zahrady do čínských restaurací? Nikdo to neví přesně, ale nejpravděpodobnější verze tohoto příběhu je ta, že k pečení koláčků štěstí se dostali Číňané během druhé světové války, kdy bylo přes 100 000 amerických Japonců zadržováno v internačních táborech – včetně těch, kteří se věnovali výrobě koláčků štěstí. V jejich nepřítomnosti tak čínští obyvatelé USA převzali výrobu sladkých koláčků štěstí a ta jim zůstala až dodnes.

Jak se čínské koláčky štěstí vyrábějí, můžete vidět v centru známé sanfranciské čínské čtvrti, kde sídlí Golden Gate Fortune Cookie Company. Na poměrně malé ploše je zde vidět zrod koláčku štěstí od syrového těsta až po finální vkládání věštby. Tuto nenápadnou továrničku je dost obtížné najít, neboť její přítomnost prozrazuje pouze zašlý nápis na fasádě domu. Takže radši jděte za intenzivní vůní vanilky, která se line z upečených koláčků.


6 míst pro vaše chuťové buňky

1. Picchetti Winery

Vinařství v kopcích Santa Cruz vyrábí víno od konce 19. století. Leží hned na několika turistických stezkách. Ochutnávka pěti vín je zde za 10 dolarů.

13100 Montebello Road, Cupertino, www.picchetti.com

2. Sebastiani Vineyards & Winery

Vinařství produkovalo víno i v období prohibice (pro lékařské a církevní účely). Leží ve vinařské oblasti Sonoma Valley a seznámí vás s historií vinařství. Ochutnávka sedmi vín zde stojí 10 dolarů a na 15 dolarů vyjde ochutnávka sedmi exkluzivnějších vín.

389 Fourth Street, Sonoma, www.sebastiani.com

3. Ghirardelli Chocolate

V roce 1952 začal v Kalifornii italský imigrant Domenico Ghirardelli vyrábět čokoládu (druhá nejstarší čokoládovna v USA). V prostorách původní čokoládové továrny je možné kromě čokolády ochutnat i Ghirardelli zmrzlinu.

900 North Point Street, San Francisco, www.ghirardelli.com

4. Vesuvio Cafe

Ve čtvrti North Beach nedaleko slavného knihkupectví City Lights Bookstore stojí beatníky milovaný bar Vesuvio, kam chodil rád pít především Jack Kerouac. I dnes si zachovává rebelskou atmosféru.

255 Columbus Jack Kerouac Alley, North Beach, San Francisco, www.vesuvio.com

5. Golden Gate Fortune Cookie Company

Výroba a prodej teplých křupavých a voňavých koláčků štěstí.

56 Ross Alley, San Francisco, www.sanfranciscochinatown.com

6. Buena Vista Cafe

Restaurace založená roku 1916 dala světu irskou kávu a nabízí i velmi dobrou variantu americké kuchyně.

2765 Hyde Street, San Francisco, thebuenavista.com

Tento článek byl uveřejněn v časopise Lidé a Země, vydání 4/2015.