Ciudad Juárez (Chihuahua)

Ciudad Juárez (Chihuahua) Zdroj: Aleš Gill

Acapulco (Guerrero)
Tulum (Yucatán)
Přes hranici do Tikalu (Guatemala)
4
Fotogalerie

Mexické srdcovky Aleše Gilla

Když se řekne Mexiko, automaticky se mi vybaví několik míst. Na severu země, na samém jejím jihu i jedno takové, kam jsem měl tu možnost podívat se dvakrát a mám k němu velmi podivný vztah, v angličtině označovaný jako „love-hate relationship“ – mám ho rád a zároveň ho nesnáším. Největší srdcovka jsou ale jednoznačně mayské pyramidy, bez těch by nebylo Mexiko Mexikem.

1) Ciudad Juárez (Chihuahua)

Nejnebezpečnější město světa

Na samém severu Mexika je město, nebo spíše dvojměstí, rozdělené hranicí. Takové americko-mexické Komárno–Komárom. O americké části zvané El Paso slyšel asi každý, o mexickém Ciudad Juárezu se to říct nedá, byť je větší než jeho americký bratříček. Toto město jsme navštívili při cestě po USA, abychom nakoukli pod mexickou pokličku. O městě se totiž v době naší cesty nepsalo nic moc pozitivního a jednou jsme na ně narazili v článku o nejnebezpečnějších městech světa. Prý tam každý den zmizí čtyři lidi. A tak jsme se tam vydali čtyři. Na den. Pěšky přes most, auto jsme nechali v El Pasu kvůli pojistce. Našli jsme tu zajímavý svět. Svět zubařů a jiných doktorů, právníků, notářů a dalších šikovných odborníků, které si v USA nemůže běžný občan dovolit, a tak se vydává své potřeby řešit za hranici. Poznali jsme taky poprvé opravdové mexické jídlo, mexické pivo i slavnou mexickou coca-colu, která, jak se říká, je chutnější než americká a gringos se po ní prý mohou utlouct.

2) Acapulco (Guerrero)

Přímořská perla s pachutí korupce

Největší letovisko pacifického pobřeží mi, ani vlastně nevím proč, připomíná Honolulu. Pás hotelů podél pláže, podobný písek, podobné moře. Od naší návštěvy před deseti lety se tu moc nezměnilo. Jen minule jsme asi měli štěstí a nenarazili jsme na zdejší problém – korupci v řadách policie, která namísto pomoci a ochrany vybírá nesmyslné pokuty za malicherné přestupky, hlavně tedy od gringos. Proč jsem ale Acapulco zařadil mezi srdcovky, když mě vlastně štve? Je prostě hezké, nad vodou i pod ní. A právě na svět pod vodou nikdy nezapomenu – viděl jsem tady při potápění svého prvního mořského koníka. A pak dalšího. A dalšího už jsem dokonce našel sám, bez rady průvodce. Je to skvělý pocit, asi jako když na safari vidíte lva nebo nosorožce. Měli jsme z mořských koníků ohromnou radost, byť pro místní je to naprosto normální jako vidět u nás v rybníce kapra.

3) Tulum (Yucatán)

Nekonečné pláže a klid

Yucatánský poloostrov najdete na rozhraní Mexického zálivu a Karibského moře. Je tam opravdu hezky. Jezdí sem taky zástupy turistů, zvláště amerických, kterým už je Florida málo a chtějí víc exotiky. Jsou pak namačkaní v Cancúnu a Playa del Carmen. Obávám se, že betonová džungle už postoupila až k Tulumu, ale já si chci uchovat mentální obraz z roku 2013: málo turistů, dřevěné chatky, krásné pláže, a cenoty – propadlé jeskyně s krásným šnorchlováním.

4) Přes hranici do Tikalu (Guatemala)

Pyramidy, kam se podíváš

Nejslavnější pyramida v oblasti Yucatánu je Kukulkánova, slangově označovaná podle města, kde stojí: Chichen-Itzá. Dostala se do výběru nových sedmi divů světa a možná tam má reprezentovat i ostatní mayské památky. Pokud nemáte čas, můžete navštívit pouze jednu a zrovna pobýváte v Cancúnu, pak asi ano, jeďte tam. Pokud ale máte času více, jsou jistě zajímavější místa. Jedním z nich je Palenque na jihu poloostrova, které má mnohem zajímavější scenerii a méně turistů i kramářů. Pokud ale překročíte hranici do Guatemaly, najdete asi největší, nejautentičtější a nejkrásnější areál pozůstatků mayského města: Tikal. Co by kamenem dohodil a pak dojel autem od mexických hranic. Tam můžete procházet dlouhé kilometry původních ulic lemovaných pyramidami a dalšími stavbami, uprostřed džungle, ze které, nad koruny mohutných králů pralesa, ční jen vršky některých pyramid. A někde mezi nimi jsme našli i prošlý mayský kalendář.