Tulum je jedním z největších turistických magnetů Mexika

Tulum je jedním z největších turistických magnetů Mexika Zdroj: Shutterstock

Na barvy narazíte v Mexiku na každém kroku
Eva Kubátová
3
Fotogalerie

Barevné a radostné Mexiko: Jak na Mexiko, aby vám zůstalo v srdci

Kdo jiný vám lépe poradí, jak tuhle zemi procestovat, než žena, která v ní mnoho let žije a nechala tu své srdce? Eva Kubátová má pro začátek pár tipů, jak si Mexiko užít na doraz.

1. Cestujte pomalu

Pro Mexiko je současný trend „slow travelling“ jako dělaný. Nechtějte za každou cenu vidět všechno, není to možné. Pokud zbrzdíte a začnete si zemi vychutnávat, brzy se sem vrátíte, protože se vám dostane pod kůži. Věřte mi.

2. Jako místní

Uber či podobná taxislužba vás rychle a za dobrou cenu odveze, ale jsou situace, kdy je jízda s místními obohacující. Třeba cesta v dodávce pesero (neb původně stál lístek jedno peso) anebo ranní tlačenice v metru jsou zážitkem. Na delších meziměstských trasách vás svezou klimatizované autobusy ADO (pro noční přejezdy volte jejich prémiové varianty), pro pohyb na menší vzdálenosti v rámci regionu využijte colectivo. Garantuji vám, že zážitky nebudou brát konce.

3. Láska k Mexiku prochází žaludkem

Může se zdát, že jsou pouliční stánky špinavé, bývá tomu ale naopak. Platí tu: čím lépe je vidět do kuchyně, tím bezpečnější je daný pokrm pro váš žaludek. Dobrým vodítkem při hledání občerstvení jsou místa, kde se ve velkém shlukují místní, naopak turistické restaurace plné bělochů bývají nevalné úrovně.

4. Ahorita

Může znamenat údaj od „do pěti minut“ až po „nikdy“. „Ahorita“ uslyšíte především jako odpověď na  středoevropské otázky ve stylu „kdy už vyjedeme“ (zde „ahorita“ znamená „až se mi autobus naplní dostatečným počtem lidí“) či „kdy už nám přinesete to jídlo“ (tady „prostě až se uvaří“). Nemá cenu naléhat, a už vůbec ne se rozčilovat, ničeho tím nedosáhnete. Sundejte hodinky ze zápěstí, třikrát se zhluboka nadechněte a dejte se do řeči třeba s tou milou stařenkou, co sedí vedle vás.

5. Respektuj a budeš respektován

Z hloubi duše vás prosím o respekt. Vůči tomu, že tmavší pleť a barevný oděv nedělají z člověka turistickou atrakci, vůči možnosti volby jednotlivce, zda chce, či nechce být zvěčněn na vašich vzpomínkách, a třeba i vůči tomu, že západní turisté generacím indiánské populace dávají svým chováním najevo, že ledabylé pózování před senzacechtivými objektivy je dostatečnou obživou.


Eva Kubátová

Překladatelka, historička a svého času také průvodkyně po Střední Americe a Mexiku. A právě tam, s výhledem na sopky nedaleké metropole Mexika, zakořenila. Raději je za objektivem než před ním a úplně nejradši se Mexičanů vyptává na různé místní prapodivnosti, aby je pak sepsala pro Lidé a Země anebo do kulturně-gastronomicko-historické knihy „Mexikopedie“, kterou právě připravuje.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: