Památník Šoa uvede unikátní film o koncentračních táborech, podílel se na něm i Hitchcock

Památník Šoa uvede unikátní film o koncentračních táborech, podílel se na něm i Hitchcock Zdroj: © IWM (FLM 1467)

Památník Šoa uvede unikátní film o koncentračních táborech, podílel se na něm i Hitchcock

Památník Šoa Praha uvede 10. března zcela unikátní britský filmový dokument „German Concentration Camps Factual Survey“, který je součástí filmové kolekce proslulého Imperial War Museum (IWM). Distribuční zvláštností tohoto dokumentu je podmínka jeho prezentace pouze s odborným lektorem z britského válečného muzea, který citlivý archivní materiál uvádí.

Tento jedinečný film bude promítán v rámci doprovodného programu festivalu Jeden svět v úterý 10. března 2015 od 18 hodin v pražském Centru současného umění DOX.

Pavel Štingl, filmový dokumentarista a ředitel Památníku Šoa Praha, k tomu říká: „Projekce britského dokumentu German Concentration Camps Factual Survey je příležitostí k diskusi o tom, jaký význam mají archivní hrůzné záběry z druhé světové války pro současnost. O tom, zda výpovědní hodnota materiálů stárne, či se naopak zhodnocuje. I o tom, jak probíhala manipulace s autentickými záběry v různých historických epochách.“

German Concentration Camps Factual Survey zachycuje jak nacistická zvěrstva v koncentračních táborech, tak osvobozování Evropy spojeneckými vojsky. Mimořádně naturalistické záběry měly být promítány v Německu a měli je vidět všichni němečtí zajatci, ať už byli drženi kdekoli. Film měl být odhalením, trestem, mementem. Dokument, který produkoval Sidney Bernstein na zadání tehdejšího ministerstva informací, a na kterém se podílel i slavný Alfred Hitchcock, byl však na podzim 1945 odložen, aniž by bylo dokončeno všech šest filmových kotoučů, jak bylo plánováno.

V roce 1952 se veškeré materiály, tedy hrubě sestříhané němé záběry spolu se stovkou needitovaných kotoučů se snímky z koncentračních táborů, doprovodný text a detailní seznam záběrů celého filmu dostaly do britského Imperial War Musea. Po téměř čtyřiceti letech od natočení, v roce 1984, byla na Berlínském filmovém festivalu promítána část dokumentu, ale bez šestého dílu. Tato část dokumentu je známá jako Hitchcockovy záběry z koncentračních táborů pod názvem „Memory of the Camps“.

Unikátní dokument v Praze uvede David Walsh a po filmu proběhne diskuse s diváky. Debatu bude moderovat David Vaughan, publicista a odborník na archivy druhé světové války. Lístky stojí 90 korun a je možné je zakoupit od 25. února 2015 v galerii DOX a v pražském kině Lucerna nebo zarezervovat na rezervace@bubny.org, v tomto případě budou k dostání až v den akce na místě konání.

Společnost Památník Šoa Praha od roku 2012 realizuje přeměnu pražského nádraží Bubny v moderní památník novodobé historie. Hotový projekt ponese název Pamaátník ticha. Dnes již nefunkční objekt se stane platformou se stálou expozicí, výukovými programy či výstavami. V pražském kontextu je nádraží bytostně spojeno s válečnými deportacemi pražských Židů.

Další informace o projektu, probíhajících a plánovaných akcích najdete na www.bubny.org.