Vesmírní Romeo, Julie a dítě - první a třetí mají rohy.

Vesmírní Romeo, Julie a dítě - první a třetí mají rohy. Zdroj: Archív

George R. R. Martin táhne - stejně jako povídky ze světa Hry o trůny.
Najde se dost přispěvatelů, které zajímá, jak bude příběh pokračovat?
Obálku k prvnímu Zaklínači nakreslil sám autor Hellboye, Mike Mignolla.
Obálka první knihy Ságy se od té české liší jen minimálně.
Pokud se najde pět set fanoušků, Zámek a klíč vyjde i u nás.
6
Fotogalerie

Co letos najdete v komiksových bublinách

Je tu nový rok a s ním i očekávání komiksové komunity, s čím přijdou nakladatelé. A přijdou vůbec s něčím? Co třeba pokračování Ultimátního komiksového kompletu Marvelu – dorazí na pulty trafik další šedesátka slavných komiksů v pevné vazbě?

Začněme nejmenším z českých komiksových vydavatelství, Comicscentrem (Hellboy, Sin City), které chystá vyhlášení nezávislosti a odtržení od všech závazků distribučních sítí, jež od vydavatelů požadují celých 50 % z ceny knihy. Vydáním obřího Sin City a Hellboyových spisů si Comicscentrum otestovalo, že i podobně velké projekty bez účasti distribuček „ustojí“ ­– díky sociálním sítím a internetu má možnost oslovit fanoušky přímo a vybírat 100 % z ceny komiksu jen pro sebe.

Nejnověji zapnuli „šancemetr“ na třetí pokračování komiksu Zámek a klíč, který píše pod pseudonymem Joe Hill syn Stephena Kinga. Pokud se najde 500 fandů, komiks vyjde. Bez nutnosti platit polovinu distribucím. Bez potřeby platit 10 % start-upovým serverům. Firma je malá a uživí se i při tak malém množství objednávek. Zárukou je skvělé grafické zpracování a v tomto případě i překlad Jana Kantůrka. Ovšem pokud právě Comicscentrum ukazuje budoucnost trhu…

Opatrná Crew

Dalším komiksovým vydavatelem je Crew (Sandman, Garfield, Živí mrtví), která na konci minulého roku oznámila konec vydávání Ultimátního Spider-Mana. Tím nepřímo potvrdila, že Ultimátní komiksový komplet (dále jen UKK) italského nakladatelství Hachette Fascicoli bude pokračovat další šedesátkou titulů. Italské nízkonákladové společnosti se totiž v komiksech od Marvelu nedá konkurovat a Crew tak přišla o celý jeden velký balík komiksů.

Crew kromě pokračování řad japonské mangy (+ nové mangy Gunsmith Cats) ohlásila pokračování Skalpů, komiksovou adaptaci Zaklínače Andrzeje Sapkowského a další adaptaci podle George R. R. Martina a jeho povídek z knihy Rytíř sedmi království. Žádná podobná pecka jako Kasta metabaronů tedy na spadnutí není. Komiksový magazín Crew, který vychází od roku 1996, se v poslední době proměnil spíše v marketingový prostředek, ve kterém si nakladatelství testuje potenciál nových sérií. Podobně jako Comicscentrum předvádí velmi opatrnou nakladatelskou strategii.

Romeo a Julie kosmického věku

Otázky vzbuzuje i BB/art (The New 52, Strážci). Dřívější tahoun české komiksové scény se stáhl do ústraní, protože zjistil, že kupní síla fanoušků není zdaleka tak vysoká, aby pokryla jejich ďábelské tempo vydávání (a pak navíc přišel UKK a zamával celou scénou). V loňském roce ovšem nakladatelství úspěšně dokončilo vydávání Transmetropolitana, Y: Poslední z mužů a řadu prequelů Před Strážci. Letos se můžeme těšit na druhý díl Criminalu Eda Brubackera a novou řadu s názvem Sága, což je opravdu zajímavý titul a krok do neznáma. Brian K. Vaughan je prvoligový scenárista a napsal komiksovou fantasy s řekněme otřelým tématem: Dvě rasy, dvě bytosti (on je rohatý), které se milují, ale milovat by se neměly… Romeo a Julie kosmického věku (a dítě navrch) jsou zde.

Když komiksy, tak ultimátní

A nakonec již zmíněný Ultimátní komiksový komplet. Diskusí, zda řada šedesáti komiksů od Marvelu (Spider-Man, Hulk, Thor a tahle parta) pomohla trhu, nebo jej naopak pohřbila, byla již celá řada. Nesporným faktem ale zůstává, že UKK přinesl díky distribuci přes trafiky americký komiks do městeček a dokonce i na vesnice. Navíc za cenu velmi rozumnou (i když začínal na 199 Kč, chvíli vycházel za 119 Kč a poslední, objemnější číslo už stojí 249 Kč – což je vzhledem ke snížení sazby DPH na knihy z 15 % na 10 % podraz na fanoušky, ale třeba jde jen o výjimku). Projekt funguje, čtenářů je dost a mnohá z čísel nejsou k sehnání.

Druhá kopa je proto nutností – ať se to vydavatelům líbí, či nikoli, ať jsou dopady jakékoli. Třicet nových komiksů bude z historie Marvelu (budou číslovány římskými číslicemi) a dalších třicet bude pokračovat tam, kde skončila první šedesátka. Jisté je, že těch prvních třicet by u nás bez tohoto projektu nikdy nevyšlo. Každopádně nás čekají další dva roky a další metr komiksů s Marvelem, což je v důsledku pozitivní zpráva. Jen pro doplnění poznamenejme, že v Německu začala vycházet obdobná šedesátka od konkurenčního nakladatelství DC (to jsou ti s Batmanem a Supermanem).

Zbývá zodpovědět poslední otázku – jak dlouho ještě vydrží pozornost médií? Dění na komiksové scéně je totiž díky zdánlivé novosti pečlivě monitorováno. Jenže komiksový magazín Crew oslaví příští rok dvacet let. Číst komiksy je dnes už i u nás považováno za normu a ona novost bublin ze Západu začíná být pomalu, ale jistě jaksi omšelá…