Jíří Mádl

Jíří Mádl Zdroj: Youtube.com

Na co do kina? Filmovou bídu zachraňuje archivní Kaurismäki a "ulepený" Mádl

Jako každý čtvrtek i dnes Tereza Spáčilová napovídá, která z filmových novinek stojí za pozornost. Respektive jestli vůbec nějaká. A protože tento týden více než kdy jindy hrozí, že si prostě nevyberete, doporučujeme inspirovat se v tipech z předešlých týdnů.


Probudím se včera

2,52,5|Reflex.cz

Režie:Miloslav Šmídmajer

Hrají:Jiří Mádl, Eva Josefíková, Filip Blažek, Viktor Preiss, Miroslav Táborský

Češi nostalgii rádi - zvlášť tu milosrdně rozostřenou, jednoduchou, voňavou. Takovou, co chutná po kofole z kelímku a nenutí moc přemýšlet. Komediální retro Probudím se včera těmto parametrům přesně odpovídá. Děj pracuje s vděčným sci-fi prvkem cestování časem a protože nás vrací těsně před listopad ´89, lze v něm využít vše, po čem je dnes "v módě" tesknit - včetně diskoték s hity Michala Davida (i když ty už vlastně žádné retro nejsou). Upřímně: nebýt Jiřího Mádla a jeho schopnosti pozvednout i ten největší trapas na skvost, asi bychom se víc hrozili než bavili. Naštěstí je právě tenhle herec hlavním hrdinou. Tedy on a všudypřítomné žvýkačky - lepivý productplacement je ovšem na rozdíl od Mádla pro film Miloslava Šmídmajera mor.

 

 

 

Bohémský život

44|Reflex.cz

Režie: Aki Kaurismäki

Hrají:Matti Pellonpää, Kari Väänänen, André Wilms

 

Bohémskému životu je sice dvacet let, ale z novinek tohoto týdne funguje paradoxně nejživěji. Klasika Aki Kaurismäkiho, která si na festivalu v Benátkách vysloužila cenu FIPRESCI, se do kin vrací v rámci Projektu 100 a zklame jen ty, kdo čekají "vysloveně vtipného" Kaurismäkiho. V černobílých náladách Bohémského života se humor musí hledat o něco trpělivěji a hlouběji než v jiných filmech populárního seveřana, nicméně je tam. A kdo ho najde, už ani nebude chtít jinak.

 

 


Lorax

22|Reflex.cz

Režie:Chris Renaud, Kyle Balda

Další průměrný "animák", další průměrné 3D: jediné, čím se Lorax liší od svých stejně bezpohlavních předchůdců, je obsah. Což ovšem v jeho případě neznamená vítězství - příběh ze světa, kde se čistý vzduch musí prodávat v pet lahvích, je tak nesnesitelně zelený, že z něj zezelenáte vy, vaše děti i váš popcorn.