Deska Songs About Love je třetí deskou zpěvačky s kubánsko-polskými kořeny

Deska Songs About Love je třetí deskou zpěvačky s kubánsko-polskými kořeny Zdroj: Supraphon

Yvonne Sanchez se na novém albu vrací k jazzovým standardům
Komorní podobu písní umocňuje i interpretace pouze za doprovodu akustické kytary
Předchozí album My Garden bylo hravější a aranže náročnější
Nová deska by měla sedět širší posluchačské základně
Pokud budete mít při poslechu desky pocit, že právě sedíte něk na kubánské pláži, nedivte se.
6
Fotogalerie

Yvonne Sanchez se s brazilským kytaristou za zády vyznává z lásky

Na průzračnou podobu písní láká na nové desce Yvonne Sanchez. Zpěvačka s kubánskou krví si pustila domů klasiku, orient, bossa novu i jazzové standardy a své třetí řadové album nazvala jednoduše Songs About Love.

Yvonne Sanchez: Songs About Love
vydalo: Supraphon
čas: 62 minut
cena: 349 korun

 

O citech starých jako lidstvo samo se rozhodla zpívat Yvonne Sanchez na svém novém albu Songs About Love. Za hlavní hudební ingredience si vybrala jazz, latinu a brazilskou bossa novu a svůj "nápoj lásky" servíruje posluchačům ve 14 chodech (tolik je na desce písní). Chodech skromných a komorně připravovaných. Album se točilo z čisté vody naživo - během několika koncertů v Barevné kavárně v pražské Londýnské ulici. Deska tak zní přesvědčivě a zároveň naprosto bezprostředně.

 

 

Zatímco předchozí My Garden z roku 2008 představovalo poměrně velkolepý autorský výlet Yvonne Sanchez do pop-jazzových vod, tentokrát se zpěvačka vrátila ke standardům. Ovšem úplně jinak než na téměř deset let starém debutu Invitation, který natáčela za doprovodu jazzového comba. Tentokrát zvolila podle vlastních slov průzračnou, komorní podobu písní, interpretovaných jen za doprovodu kytary, aby dala vyniknout barvě svého podmanivě jemného hlasu.

 

 

Desku Songs About Love ocení jazzový fajnšmekr i méně náročný posluchač, hledající v hudbě relaxaci, odpočinkové texty a melodie. Střídmost aranží byla totiž tentokrát krokem na cestě ke vstřícnosti a sdělnosti alba vůči široké veřejnosti. I proto je plné vyložených evergreenů jako je hned úvodní Once I Loved od Antonia Carlose Jobima, od něho pochází i závěrečná bossa nova Corcovado. Najdete tu ale také My Cherie Amour Stevieho Wondera, Bucharachův Zamilovaný pohled (The Look Of Love), Porterovu slavnou skladbu Night And Day či Cry Me A River od Arthura Hamiltona.

 

Za muzikantského partnera si Yvonne Sanchez vybrala opět citlivého brazilského virtuozního kytaristu Pedra Taglianiho, žijícího v Mnichově. S ním absolvovala za poslední tři roky řadu koncertů po celé České republice i v zahraničí. Jeho plánovaný tvralý návrat do Brazílie byl ostatně impulsem k novému albu. "Chtěla jsem s ním ještě udělat album, tak jsem sáhla po těch nádherných věcech co jsem vždycky milovala, jako je třeba Speak Low a společně jsme z nich udělali vlastně duety," řekla například pro Český rozhlas.

 

 

Coby tvůrčí oživení i příslib dalšího zajímavého vývoje zpěvačka zařadila na album také své dvě autorské písně: Diary Of My Soul a The Beat Of Heat. U obou skladeb je uvedená jako autorka melodií i textů. Zaujetí muzikou a talent pro její interpretaci zdědila Yvonne Sanchez po rodičích - maminka byla Polka, tatínek Kubánec. Dodnes ráda vzpomíná na začátek 90. let, kdy se rozhodla v Praze nastálo usadit a tvrdí, že právě česká metropole byla její osudovou láskou na první pohled. Na Kubě vystupovala pouze třikrát kolem vydání alba My Garden, na další tamní turné se už nechystá. "Mám plány se svým česko-slovensko-brazilsko-mexickým bandem tady doma," říká.

 

 

Zpěvačka YVONNE SANCHEZ se narodila 4. září 1967 v Polsku, kde také poprvé v dětství vystupovala. Na podiu se ocitla coby bubenice, učila se hrát také na basu a piano - než zvítězil zpěv. V roce 1994 se natrvalo přestěhovala do Prahy, následujícího roku uskutečnila svůj první koncert v legendárním pražském jazzovém klubu Reduta. Díky koncertům po celé ČR se dostávala stále více do tuzemského hudebního podhoubí, až se postupně vyšplhala na samý vrchol české jazzové scény. Roku 1998 získala ocenění Vokalistka roku, udílené Českou jazzovou společností. V roce 2001 vydala debutové album Invitation, za které byla později nominována na cenu Anděl v kategorii Jazz & blues, následovalo CD My Garden.

 

(Uvedené skladby nepocházejí z nového alba Yvonne Sanchez)