Petr Sís svou poslední knihu Ptačí sněm představil nejdříve českým čtenářům

Petr Sís svou poslední knihu Ptačí sněm představil nejdříve českým čtenářům Zdroj: Roman Černý

Diskotéka Petra Síse
Petr Sís: Ptačí sněm
Petr Sís: Hrej, Mozarte, hrej (2006)
Per Sís:Tibet - tajemství červené krabičky (2005)
Petr Sís: Strom života (2004)
7
Fotogalerie

Petr Sís vypráví perský příběh o hledání ptačího krále

Symbolické vyprávění o ptačím putování přes sedm údolí s všeříkajícími názvy - Hledání, Lásky, Porozumění, Odstupu, Jednoty, Úžasu a Smrti - je inspirované perským eposem z 12. století. Autorem spirituálního příběhu nejen pro děti je Petr Sís, slavný česky spisovatel a ilustrátor žijící v Americe.

Petr Sís: Ptačí sněm
vydalo: Labyrint
počet stran: 160
cena: 395 korun

 

Láska miluje obtížné věci. Touto větou by se dal shrnout obsah i význam nové knihy Petra Síse Ptačí sněm. Příběh inspirovaný perským eposem z 12. století je určen tentokrát nejen dětem, ale i dospělým čtenářům. "Vlastně jsem při psaní myslel na dospělé děti," vysvětlil v ČT před křtem knihy její autor, spisovatel a výtvarník Petr Sís, jenž dlouhodobě žije ve Spojených státech. "Je to velmi spirituální kniha, ten příběh má v sobě spousty skrytých významů, které si každý musí najít a vysvětlit sám," říká Sís.

 

 

Jak je u něho zvykem, Ptačí sněm nejen napsal, ale též ilustroval. Stejně jako ty předchozí nádherné knihy, co už v Česku vyšly - Strom života, Tibet s podtitulem Tajemství červené krabičky či Hrej, Mozarte, hrej. (První z nich byla před dvěma lety na knižním veletrhu v Bologni odměněna hlavní cenou jako nejlepší dílo literatury faktu.) Příběh vypráví o ptačím putování a hledání toho pravého, ideálního krále.

 

"Před patnácti lety jsem ilustroval knihu Jorga Louise Borgese Fantastická zoologie, z níž jedna část nese název Simorg (onen ptačí král) a je právě o ptácích a hledání jejich vládce. Při té práci jsem si uvědomil, že každý z nás hledá v životě svého krále, autoritu, která za něho všechno vyřeší," vysvětluje Sís inspiraci pro svou poslední knihu. "I my lidé například při každých politických volbách hledáme svého vůdce, kolik já už zažil prezidentů!? Také tam lze s knihou hledat paralely," dodává.

 

 

Jak se Petr Sís do Ameriky vůbec dostal? "Jel jsem tam dělat film a v podstatě jsem tam uvízl. Měl to být film o olympijských hrách v Los Angeles a protože šlo o animaci, musel jsem tam odjet už ve dvaaosmdesátém. Do toho začala fungovat MTV, odkud mě požádali o klip k písničce Boba Dylana You Gotta Serve Somebody. Nikdo ještě nevěděl, co to ty klipy vlastně jsou a nikdo ani netušil, co bude zanedlouho MTV znamenat nejen pro hudbu," vzpomínal před pár lety v rozhovoru pro časopis Reflex. Jeho dílo připadalo ze začátku Američanům příliš surrealistické a evropské. Jenže mělo úspěch.

 

 

"Byl jsem v Americe pět měsíců, když jsem dostal telegram, abych se vrátil, protože komunistické země se rozhodly olympiádu bojkotovat. Měl jsem rozdělaného toho Dylana, byla to pro mě šance ve třiceti jako hrom a já o ni nechtěl přijít. Řekl jsem si: dodělám klip, budu mít úspěch a pak se uvidí," říká Sís. Tak jednoduché to sice nebylo, ale v Americe už přes různé obtíže zůstal. Mimochodem - v USA měla jeho poslední kniha premiéru o pár dní později než v Česku - i tím je v Sísově tvorbě výjimečná. Titul si ale budou moci přečíst i čtenáři ve Španělsku, Jižní Koreji, Německu či Francii.

 

Spisovatel a ilustrátor PETR SÍS (narozen 11. května 1949 v Brně) je synem režiséra Vladimíra Síse, žije a pracuje v New Yorku od roku 1984 - kromě mnoha knih je autorem fresky na zdi newyorského metra. V USA se jeho dětské knížky prodávají ve vyšších než stotisícových nákladech a hned sedm z nich získalo cenu deníku The New York Times pro nejkrásnější publikaci. Hillary Clintonová mu občas pošle dopis s blahopřáním k nové knížce a další první dáma, Jacqueline Kennedyová Onassisová, vytáhla jeho Tři zlaté klíče na oči široké veřejnosti. Miloš Forman si od něho nechal namalovat plakát k filmu Amadeus, o jeho kresby se přetahují přední americké deníky. Když Petr Sís před čtyřmi lety vydal autobiografickou knihu Zeď: Jak jsem vyrůstal za železnou oponou, vyjádřil se exprezident Václav Havel, že by se měla stát povinnou četbou pro všechny, kdo svobodu považují za samozřejmost. Světoznámý výtvarník, jeden z prvních československých diskžokejů a především autor více než dvaceti dětských knížek pokřtil nedávno v Praze svou novinku, Ptačí sněm, inspirovanou skoro tisíc let starou perskou básní.