Magnesia Litera 2011

Magnesia Litera 2011 Zdroj: magnesia-litera.cz

Ceny Magnesia Litera rozdány

V neděli 10. dubna večer jsem před televizní obrazovkou nevěděla, jestli sním, či bdím. Knižní ceny Magnesia Litera. Desátý ročník – a zrovna to dopadlo tak neslavně!

 

Provedení úvodní písně Golden Eye evokovalo tzv. talentovou soutěž Česko Slovenská SuperStar, běžící právě na sousedním kanálu. Pak se moderátorka Anna Geislerová, loni tak osvěžující, tolikrát rozhovořila na téma zvyšující se DPH na knihy, a tolikrát zcela stejně, že i bezduchost ouřednické promluvy ministra kultury Bessera působila vedle toho jako vtipné odlehčení. Benjamin Tuček, který kromě nepříliš zdařilých krátkých próz napsal (resp. spoluvytvořil) i výborný scénář snímku Protektor, scénář tohoto večera vůbec nezvládl. Snaha o rozvinutí detektivního příběhu se ztrátou knihy byla marná – slaboduchá zápletka, dementní narážky, které se ani nechce nazvat dialogy, přiboudlí herci, nudné vstupy moderující Geislerové ... I když věřím, že těch pár největších pitvorností (zejména podlézání Dagmar Havlové a jejímu choti, ale i opakovaná zmínka o vlastním pouze základním vzdělání nebo už slyšený fórek „loni vyšlo tolik a tolik tisíc knih a já je všechny přečetla“) je z moderátorčiny hlavy, a ne ze scenáristova pera ...

 

 

A teď ke knihám samotným. Nominace byly zasloužené, vítězové předvídatelní, videa představující autory zajímavá. Obdiv zaslouží zejména Martin Ryšavý, jenž si za román Vrač odnesl již druhou cenu za prózu, což je ta z kategorií nejsledovanější, a také Radka Denemarková, která zazářila už ve třetí kategorii a k Literám za publicistiku a prózu letos přidává i tu za překlad. Ostatně, kdybychom nakonec v hodinu a čtvrt dlouhém přímém přenosu viděli jen spisovatele, překladatele a nakladatele a poslouchali úryvky z dobrých knih, bylo by nám líp. Těm očím diváků obráceným v sloup, nevěřícím pohledům a ošklíbání se kameramanovi zabírajícímu (zejména v zadních řadách sálu prořídlé) obecenstvo ve Stavovském divadle přece jen zcela vyhnout nepodařilo.

 

 

Zde je přehled vítězů letošního, 10. ročníku udílení cen Magnesia Litera:

 

Magnesia Litera – Kniha roku

Jan Balabán: Zeptej se táty (Host)

 

Litera za prózu

Martin Ryšavý: Vrač (Revolver Revue)

 

Litera za poezii

Josef Hrubý: Otylé ach (Galerie města Plzně)

 

Litera za nakladatelský čin

Edice AAA (Argo)

 

Litera za překladovou knihu

Herta Müllerová: Rozhoupaný dech (Přeložila Radka Denemarková, Mladá fronta)

 

Litera za knihu pro děti a mládež

Alžběta Skálová: Pampe a Šinka (Arbor Vitae)

 

Litera za literaturu faktu

Vladimír Papoušek a kol.: Dějiny nové moderny (Academia)

 

Litera pro objev roku

Markéta Baňková: Straka v říši entropie (Petr Prchal)

 

Cena čtenářů

Hana Andronikova: Nebe nemá dno (Odeon)