Když kluci vypadají jako holky a hrají tvrdý rock

Když kluci vypadají jako holky a hrají tvrdý rock

Když kluci vypadají jako holky a hrají tvrdý rock

POZVÁNKA: Z Japonska zítra přijíždí do Prahy kapela Dir En Grey – nejvýznamnější představitelé excentrického rockového stylu visual kei

Než své pubertální ratolesti koupíte k narozeninám cédéčko Chinaski, Divokýho Billa nebo Kryštofu, nakoukněte nejdřív do jejího pokojíčku. Třeba tam vůbec nevisí plakáty Michala Malátného, Vaška Bláhy či Richarda Krajča, ale obrázky japonských hošíků, co nosí dívčí účesy a jejich rozjívené obličeje zdobí navrstvené šminky.

Copak o to, make-up, šaty z babiččiny truhlice a boty s podpatky jsou v rocku celkem běžné minimálně z dob největší slávy Davida Bowieho první poloviny sedmdesátých let minulého století. Bylo k tomu ale zapotřebí Japonců, aby blyštivé fantazie glam-rocku dotáhli do těch nejabsurdnějších konců. Kolem líčidel, vyfoukaných vlasů a excentrických kostýmů postavili zcela svébytnou vizuální kulturu, která už vlastně ke své existenci ani nepotřebuje hudbu. Vítejte do světa módního stylu visual kei.

Ten v zemi vycházejícího slunce přivádí fanoušky k šílenství už od osmdesátých let. Evropa a Amerika se o kapelách stylu visual kei dozvěděla až na začátku nového tisíciletí. Zájem o ně přišel ruku v ruce s fascinací japonskými animovanými seriály, samurajskými filmy nebo komiksy manga. Nakonec, kapely visual kei tak trochu vypadají, jako kdyby na pódium vyskočily rovnou právě ze stránek komiksu .


TEXTY S TITULKY
Ósacký kvintet Dir En Grey, který jako první z těchto skupin vystoupí i v České republice, existuje od roku 1997 a doma si užívá nehynoucí slávy (za deset let existence posbíral dvacet Top 10 hitů). DEG však také jako jedni z prvních začali s úspěchem koncertovat i v Americe nebo v Evropě. Letos se dokonce zúčastnili metalového turné Family Values v čele s věhlasnými Korn. A fanouškům ani nevadí, že zpívají japonsky, případně angličtinou, která by k porozumění potřebovala titulky.

Když si odmyslíte blyštivé oblečky a teatrální pódiovou show, Dir En Grey zní trochu jako kříženec Kiss, Sida Viciouse ze Sex Pistols a Slipknot. Názvy hitů Mazohyst of Decadence nebo Agitated Screams of Maggots zase prozrazují, jak se programově vzhlíží v tzv. úpadkových žánrech a způsobu života. Je to punk, metal, nebo gotický rock? Zbytečná otázka. Japoncům je to úplně jedno, nerozlišují hloupě mezi styly jako na Západě – každý je tu jen od toho, aby se z něho mohlo něco vypůjčit a namíchat bláznivý koktejl. Což platí dvojnásob pro muzikanty, pro něž je image vším.

Z TOKIA DO CELÉHO SVĚTA
Oblékání hvězd stylu visual kei inspirovalo teenagerskou módu, která se z butiků tokijské čtvrti Haradžuku rozšířila do celého světa. Jejím synonymem je dívčí styl goth-loli (zkrácenina gothic lolita – gotická lolitka), v němž se spojuje typicky japonská posedlost roztomilostí nezletilých dívek, rokoková móda nadýchaných krajek a gotické podtóny temnoty a smrti. Pozor, neplést si se západními teenagerskými styly goth, emo nebo scene, které se mimochodem v japonské módě silně inspirovaly.

„Když se visual kei stal obřím hitem, lidé ho začali vnímat jako formu zábavy a už ne jako rock. Temnější a extrémnější obrazy se z něho vytratily a pro veřejnost je to styl zaměřený hlavně na náctileté holky,“ konstatuje kytarista Kaoru v rozhovoru pro internetový časopis Blistering. Jak asi bude vypadat publikum v Paláci Akropolis? Dir En Grey totiž přijíždějí do země, v níž už si náctileté holky také věšejí nad postel plakáty japonských androgynů s kytarami. Nevěříte?
Věřte, drazí rodičové, věřte!







Koncert:
DIR EN GREY (JAP)
v úterý 23. června. 2009 – Palác AKROPOLIS, Praha, od 20 hod.
vstupné 490,- Kč v předprodeji / 520,- Kč na místě.






Studijní materiál - ochutnávka:

Dir en grey - Cage