Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019)

Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019) Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Vládu si rozvracet nedáme! aneb Jak si Andrej Babiš nakonec našel výhodný postoj

Chvíli to vypadalo, že máme slabého premiéra. A zdálo se, že jednou z hlavních příčin současné krize je, že nedokáže prosadit v souladu s Ústavou návrh na výměnu ministra své vlády – jakkoliv to proti vzdorujícímu prezidentovi není lehké. Nyní už je ale jasno. Za celou krizi může sociální demokracie, protože na Michalu Šmardovi nesmlouvavě trvala. Andrej Babiš s ním navíc ani ve vládě být nechce, takže tím je vše jasné. Jediným zlobivým elementem zůstává ČSSD.

Změna premiérova postoje je dalším důkazem, že už dávno není žádným nepolitikem, jak se občas ještě snaží tvrdit, ale naopak se v tomto odvětví už mnohému naučil. A že zde dokáže zúročit i své obchodnické zkušenosti. Tam, kde jiní předstírají sílu či zodpovědnost, neváhá Andrej Babiš bezelstně dávat ruce pryč. Klidně přizná, že to či ono není v jeho moci, čímž se paradoxně nakonec dostává do výhody. No a nakonec se přimkne tam, kde cítí větší šanci na úspěch. Jako nyní v tahanici kolem ministra kultury.

Původně Andrej Babiš podporoval postoj svého koaličního partnera. Sice vlažně, ale respektoval požadavek ČSSD na odvolání ministra kultura a jejich výběr nástupce. Postupně poznal, že s Milošem Zemanem nehne, do většího sporu s prezidentem ale jít nechtěl. Hlava státu je pro něj přeci jen důležitějším partnerem než sociální demokraté. Přestože se mu pořád ve vládě hodí.

Zbývalo tedy najít zdůvodnění současného patu. A není jím ani zjevné nerespektování Ústavy, natož pak zpochybňování koaliční smlouvy. Tu si navíc pořádně přečetl – či možná spíše lidé z jeho týmu – a se zapálením lingvisty zjistil, že „měl by“ nutně neznamená povinnost.

Hlavně se ale podařilo najít hlavního viníka celé krize neboli premiérovými slovy „pseudokauzy“. Ano, je to pochopitelně Michal Šmarda a jeho strana. Šmarda proti vstupu ČSSD do koalice teď pro změnu slovně útočil na členy vlády, konkrétně na ministryni  Alenu Schillerovou. A ani jeho odborné a jazykové předpoklady nejsou nejlepší… A především: „Tak nechápu, proč tam chce. Jsem přesvědčen, že ten člověk ve vládě bude tu vládu jen rozvracet,“ nechal se premiér slyšet v rozhovoru pro iDNES.cz.

A jakožto si nedáme rozvracet republiku, jak kdysi apelovalo Rudé právo, nelze toto připustit ani u vlády. Natož u vlády tak úspěšné, jak to premiér líčí. A moc si přeje, aby v ní sociální demokraté zůstali…

Andrej Babiš si prostě jen vyhodnotil, kdo hraje s jakými kartami, a podle toho nakonec zaujal postoj. To, že nyní prezident získává v rozporu s Ústavou navrch nad vládou, mu nevadí. Hlavně, že ze sebe setřásl punc slabého premiéra a jednoho z viníků nynější situace. A mocenský posun ve prospěch hlavy státu? Třeba se to jednou bude hodit.