Hugh Laurie hrál titulní roli v seriálu Dr. House

Hugh Laurie hrál titulní roli v seriálu Dr. House Zdroj: AMC

Rusům by se jako šéf líbil seriálový Dr. House

Podle průzkumu, který provedl server Superjob.ru, ruští respondenti vybrali jako ideálního šéfa Dr. House. Hledalo se mezi celebritami a fiktivními postavami. Uvedl to ruský server Moscow Times.

Podle jednoho předchozího průzkumu Rusové posuzují šéfy podle profesionality, kompetence, inteligence, obětavosti a strategického myšlení, což by mělo být pět nejlepších vlastností vrcholových manažerů. Protože je patrná souvislost mezi těmito kvalitami a vlastnostmi populárních televizních a filmových osobností, výzkumné středisko se rozhodlo do dalšího hlasování vnést trochu legrace.

Výzkumníci položili otevřenou otázku (tedy bez seznamu jmen): "Které slavné filmové a televizní hrdiny byste chtěli mít za svého nadřízeného?"

Cynický a sociopatický Dr. House (Hugh Laurie) získal s šesti procenty nejvíce hlasů z tisíce respondentů. Sherlock Holmes, bez ohledu na herce hrajícího jeho roli, získal druhý nejvyšší počet hlasů, celkem čtyři procenta. Následoval jiný lékař, Andrej Bykov z ruského lékařského sitcomu Stážisté. Pak se jako šéf ještě zamlouval Vlk z Wall Street (hraný Leonardem diCapriem) a technologický mág Tony Stark/Iron Man (Robert Downey Jr.). Tito „šéfové“ byli vybírání především muži.

Ženám se zase zamlouvala Miranda Priestlyová z filmu Ďábel nosí Pradu (hraje Meryl Streepová). Stranou ale nezůstal ani James Bond.

Nejde ale jen o tento průzkum. Jeden z náměstků moskevského starosty Leonid Pechatnikov naléhal na doktory, aby byli právě jako Dr. House. Mluvil o tom ve vysílání stanice Govorit Moskva. Co se mu na této postavě tak líbí? Nemluvil rozhodně o závislostech tohoto fiktivního lékaře na rozličných stimulantech, ale je pro něj vzorem profesionality, stejně jako to vidí u Houseova týmu. Žádná minuta není ztracena, jedna analýza následuje druhou, přichází rychlá diagnóza, zásah, další monitorování pacienta. Podle náměstka by nemocnice měly pracovat právě s takovouto výkonností jako v seriálu. Nemocnice není podle něj pečovatelský dům, je to místo lékařského průmyslu, kde se nemá týdny čekat na to, až se konečně začne něco dít.

Vypovídá něco takový průzkum o ruské duši? Každý si tu něco najde. Třeba že Rusové mají sklon toužit po podivínech ve vedoucích funkcích, jak ostatně jejich zvolené politické elity ukazují. Nebo naopak, že by bylo zajímavé zeptat se Čechů a zjistit, že nejlepší šéf by byl primář Sova nebo Igor Hnízdo, popřípadě Jan Žižka. Samozřejmě takový ten hodný, filmový, mluvíme přece o fiktivních postavách. Jistě by se našlo dost takových, co by se jim líbil tajemník Pláteník z Okresu na severu. Krásná postava v krásných časech.

Ale co, je to jen taková zábavná hra. Možná výsledky jen naznačují, že pokud jde o ony obdivované vlastnosti, tedy profesionalitu, kompetenci, inteligenci, obětavost a strategické myšlení, musí se lidé utíkat spíše do oblasti fikce, než že by je uspokojovala každodenní realita.