Zdroj: ČTK

Zeman i Babiš si tajně přejí 100 tisíc uprchlíků před branami Česka

Nová mocenská osa Zeman – Babiš je na světě. Míru souhlasu a bezvýhradné podpory, jíž zahrnul prezidenta šéf hnutí ANO v sobotním rozhovoru pro deník Právo, byla skutečným souzněním. Co ale spojuje Zemana, který se prohlašuje za plebejského prezidenta a miliardáře z Čapího hnízda?

Oba jsou ryzími populisty bez jakýchkoliv skrupulí, kteří usoudili, že pro dosažení svých mocenských cílů mohou využít jeden druhého.

Co je cílem Zemana? Bezpochyby chce kandidovat v příštích prezidentských volbách. A pokud nemůže s jistotou počítat s nominací od sociální demokracie, mohla by být pro něj klíčová podpora, kterou mu Babiš v rozhovoru pro Právo prakticky přislíbil. Zeman si jistě uvědomuje, že jeho šance na vítězství by byly mnohem menší, kdyby se měl střetnout s kandidátem hnutí ANO, jenž by měl za sebou mocného oligarchu s jeho finančním impériem.

Rovněž Babišův cíl je jasný. Nikterak se netají tím, že chce v parlamentních volbách dosáhnout tak drtivého vítězství, aby mohl sestavit jednobarevnou vládu. Když většinový kabinet vládne na Slovensku, v Maďarsku i Polsku, proč by teď nemohlo být na řadě i Česko? Babiš se už vidí v roli mocného autokrata Orbána, jehož velvyslanci servilně pochlebuje v jedné ze scén dokumentu Matrix AB.

Přitom jedinou vážnou překážkou na cestě k tomuto cíli se zatím jeví Bohuslav Sobotka v čele vládní ČSSD - poslední silné tradiční strany, která ve volebních preferencích drží krok s hnutím ANO. Proto také asi Babiš přiskočil na pomoc prezidentovi poté, co premiér ostře odsoudil Zemanovo účinkování po boku Martina Konvičky. Mají teď přece v premiérovi společného nepřítele!

Navíc Babišovi jistě neuniklo, že prezidentovy útoky vůči všem migrantům a islámu jako takovému spolehlivě zabírají u zneklidněné veřejnosti. Mnohem víc než realističtější přístup premiéra Sobotky, který se nevyznačuje naivitou, ale ani podněcováním strachu a hysterie.

Babiš se prostě chce přiživit na vlně prezidentovy popularity, která opět stoupá. Jejich společným zájmem přitom je, aby migrační krize nepolevila, ale naopak dál gradovala. A to alespoň do parlamentních voleb na podzim 2017 a prezidentských voleb v lednu 2018, jejichž kampaně se budou prolínat. To by se pak mohli kandidát na premiéra za hnutí ANO a jím podporovaný uchazeč o druhý prezidentský mandát stylizovat do spasitelského dua.  

V tomto smyslu jsou ovšem zájmy Babiše a Zemana v příkrém rozporu se zájmy České republiky. Ač to nikdy nepřiznají, oba si musí v duchu přát, aby se na konci roku 2017 dobývalo do České republiky alespoň sto tisíc uprchlíků. Tajným heslem jejich spojenectví bude – čím hůře pro zemi, tím lépe pro nás.