Záplavy v Thajsku, 2011

Záplavy v Thajsku, 2011 Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Potopa světa přijde. Už to začalo, říká NASA

Čeká nás novodobá potopa světa? Podle vědců z NASA to reálně hrozí. Jak uvádí server Popular Science, jedenáct z patnácti největších měst na světě se nachází na pobřeží. Jemná bariéra mezi pevninou a mořem byl přínosem pro lidstvo v minulosti, poskytuje přístup do přístavů po celém světě, je životní oporou obchodu mezi zeměmi. Zatímco lidé stavěli své triumfy z oceli a betonu, jsou i hladiny moří jsou na vzestupu. To znamená ohrožení pro miliony lidí.

NASA vydala nové odhady vývoje ohledně „velké vody“ tento týden. Tvrdí, že hladiny moří se pravděpodobně zvýší v ne příliš vzdálené budoucnosti asi o tři stopy, tedy přibližně o metr. Je to dáno táním ledovců a ohříváním vody.

"Vzhledem k tomu, co víme o tom, jak oceán expanduje a jak se ohřívá a jak ledové příkrovy a ledovce dodávají vodu do moře, je to celkem jisté budeme mít nejméně tři stopy vzestupu hladiny moří a pravděpodobně více," říká Steve Nerem, vedoucí Sea Level Change Team v tiskové zprávě. "Ale nevíme, zda to bude dít během století nebo o něco později."

NASA odhaduje, že od roku 1992 mořská hladina stoupla o 3 palce, tedy asi 7,5 centimetru. Jak uvádí autorka Mary Beth Griggsová, „nejistotu zvyšuje to, že Země není dokonalá koule a nerovnoměrnost povrchu znamená, že změna hladiny moře není rovnoměrně rozložena po celém světě. V některých místech je vzestup hladiny moří daleko vyšší než průměr tři palce, třeba až devět palců“. To je v našich jednotkách asi 23 centimetrů. „Vzestup hladiny moře lidé nejvíce pocítí podél pobřeží, kde jsou velká populační centra a ta se již musí připravovat na více záplav pokaždé, když se blíží bouře. Záplavy v pobřežních městech stojí každý rok šest miliard dolarů. Do roku 2050 se očekává, že toto číslo dosáhne jednoho bilionu.“

Vědci z NASA budou i nadále sledovat zvyšování mořské hladiny s použitím řady satelitů, lodí, podvodních robotů. Do té doby nízko položené oblasti od Floridy do Bostonu zvažují infrastrukturní řešení a New Orleans, který si připomíná 10. výročí hurikánu Katrina, právě vydala plán, který má město učinit odolné tváří v tvář budoucím bouřím.