Petr Pavel

Petr Pavel Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Petr Pavel for prezident!

Armádní generál Petr Pavel v Interwiev 24 rázně odmítl spekulace, že bude v příštích volbách kandidovat na prezidenta. Škoda! A nemyslím to ani v nejmenším ironicky.

Kdo přijde po Ovarovi? Položili jste si už tuhle otázku? Já se s ní setkal již několikrát, ale ve formě anekdoty. Ta zní: Víte, kdo bude po Zemanovi českým prezidentem? Pesimisté říkají, že Putin, realisté, že Babiš, a optimisty žádné neznám. Takže jsme se zasmáli a - nic. Na vážně míněnou, neanekdotickou odpověď se nezmůže nikdo, protože žádného představitelného kandidáta na prezidenta nezná.

Jsem na hony vzdálen obdivu k Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi, ale musím jim uznat, že jde o výrazné, nezaměnitelné osobnosti. Někdy až - k**da sem, k**da tam - příliš výrazné. Ale bez ohledu na svou neoddiskutovatelnou kontroverznost byli ti pánové zapamatovatelní.

Když se podíváme po českém veřejném životě, tak ale najednou s hrůzou zjistíte, že kromě Babiše a Halíka žádný reálný kandidát v dohledu není. Představa, že by funkci získal někdo z těch dvou gentlemanů, nahání husí kůži, ale naštěstí není dost realistická. Tomáš Halík je pro většinu národa včetně autora tohoto článku intelektuálně zcela nepochopitelný, a Andrej Babiš je sice zatím nejpopulárnějším politikem, ale do prezidnetské volby už mu to lidi přestanou žrát. Takže možnost, že by na po Zemanovi uprázdněný trůn usedl někdo z nich, není příliš realistická.

V pondělí večer vystoupil v Interwiev 24 armádní generál Petr Pavel - a já najednou s radostí viděl, že nám nenápadně vyrostla ve veřejné sféře nová osobnost. Nezaměnitelná, a rozhodně mnohem méně kontroverzní než Zeman. Pan generál mluvil rozhodně, uvážlivě, přímo a bez vytáček, tak, jak člověk slyší politika mluvit je málokdy. Pan generál za sebou má pro politika neocenitelé bojové zkušenosti, pan generál je plně kompatibilní s našimi západními sousedy, bude zastávat nejvyšší funkci v NATO, a navíc - byť je to zdánlivě nepodstatné - jako prezident i vypadá. Slušelo by mu to na známkách. Na konec svého vystoupení to moderátorka nevydržela a zeptala se na to, co se prošuškává pár týdnů: Totiž že by pan generál mohl kandidovat na příštího prezidenta. A Petr Pavel rázně a rozhodně odpověděl, že ne.

Je to škoda, a já doufám, že změní názor. Osobnostní prázdnota a chudoba naší reálné politiky je nespornou skutečností, a vojenská strohost a rozhodnost pana generála by mohla do našeho politického křiváckého rybníčka zavést v politice nevídané pojmy: Čest, pravdomluvnost a odpovědnost. Takové sice trochu vojácké, ale časem prověřené hodnoty. Proto pana generála alespoň za sebe prosím: Pojďte to zkusit! Česká republika potřebuje mít v čele konečně někoho přímého a čestného.