David Cameron

David Cameron Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Vykořeňte muže nenávisti, napsala britská vláda mešitám. Odpověď: Co vlastně chcete?

Muslimští vůdci porovnávají britskou vládu s krajní pravicí. Stalo se tak poté, co vláda napsala každé mešitě v zemi, že je třeba muslimům říci, že mají vykořenit „muže nenávisti“ hlásající extremismus.

List The Telegraph uvedl, že ministr Eric Pickles napsal 1 100 imámům a islámským vůdcům, aby je přiměl veřejně odsoudit teroristy Al-Kaidy stojící za masakrem v Paříži. Whitehall (neformální britské označení pro vládní úřady) nemůže osamoceně porazit džihádistickou ideologii a muslimští vůdci mají „odpovědnost“ za to, aby zabránili mladým mužům a ženám v radikalizaci, píše Pickles v dopise z minulého pátku.

Britská Muslimská rada reagovala tím, že chce, aby Pickles objasnil svou žádost a ptá se, zda je snad stejně jako „členové krajní pravice“ přesvědčen o tom, že je islám ve své podstatě oddělen od zbytku britské společnosti. Harun Khan, zástupce rady, řekl: „Píšeme panu Picklesovi, aby vyjasnil svůj požadavek na muslimy, kteří mají ‚vysvětlit a předvést, jak může být islámská víra součástí britské identity‘.“ Lord Ahmad z Wimbledonu, který je pod dopisem také podepsaný, prohlásil, že odpověď rady je „zklamáním“. Na stanici BBC řekl: „Myslím, že odpověď je zklamáním. V dopise je výslovný odstavec, který říká, že britské hodnoty jsou muslimské hodnoty. Všichni muslimové mají být nenásilní, islám je náboženství míru.“ Lord Sacks, vrchní rabín, nicméně řekl, že sympatizuje s obavami muslimské komunity ohledně dopisu. Ten dopis naznačuje, že muslimská komunita v Británii má své vlastní radikály. „Pravdou je, že islamismus jako všechna moderní politická hnutí je globálním fenoménem přenášeným prostřednictvím internetu a sociálních medií. Nebyl bych překvapen, kdyby muslimská komunita řekla, že se po ní chce něco, co vlastně nemá pod kontrolou,“ říká.

Džihádismus nic nenabízí

V dopise ministr Pickles a Lord Ahmad říkají, že imámové musí „jasněji než kdykoli dříve“ prohlásit, že muslimové by měli být hrdí na to, že jsou Britové. Mladým muslimům musí být řečeno, že jsou „jiné způsoby jak vyjádřit nespokojenost“ a že džihádismus „jim nemůže nic nabídnout“.

Oba řekli, že jsou hrdí na reakci muslimské komunity, která je znechucena ohavným zločinem bratří Kouachiů ve Francii. Pokračují ale: „Je třeba udělat ještě více.“

„Musíme ukázat našim mladým lidem, kteří mohou být cílem (extremistické propagandy), že extremisté jim nemají co nabídnout.“ Jsou to extremisté, kdo chce zničit jejich svobodu. „Je třeba mnoha prohlášení ze strany britských muslimů a ukázat jim, že muži nenávisti nemají místo v našich mešitách nebo na jiných bohoslužebných místech a že nehovoří za muslimy v Británii nebo kdekoli na světě.“

„Chceme vás ujistit, že vláda udělá všechno, co může, aby porazila hlasy vedoucí k rozdělení, výzvy integrace a radikalizace nemohou být nakonec vyřešeny pouze z Whitehallu. Potřebujeme silné vedení opřené o komunitu na lokální úrovni. Jako duchovní vůdcové jste v naší společnosti v jedinečné pozici. Máte vzácnou příležitost a důležitou odpovědnost: můžete vysvětlovat a ukázat, jak víra islám může být částí britské identity.“ A dodávají: „Je třeba vyložit jasněji než kdykoliv předtím, co to znamená být britským muslimem: hrdost na vaší víru a hrdost na vaši zem.“ Autoři říkají, že extrémistické činy nepředstavují podstatu islámu, ale je třeba ukázat, co jí tedy je.

Na urážku náboženství máme právo

Pickles už dříve psal imámům, aby je podpořil ohledně žhářských útoků ze strany krajně pravicových sil. Tentokrát je poprvé vyzval, aby se postavili proti islamistickému extrémismu.

Zdá se, že britský program proti radikalizaci moc nefunguje, protože v řadách ISIS v Iráku a Sýrii bojuje přinejmenším šest stovek Britů.

David Cameron tento víkend prohlásil, že nesouhlasí s poznámkou papeže Františka, že lidé, kteří napadají náboženství, mohou očekávat, že dostanou ránu. Během cesty do Washingtonu Cameron řekl, že si myslí, že ve svobodné společnosti existuje právo na to urazit něčí náboženství. „Já jsem křesťan – pokud řekne někdo něco urážlivého o Ježíšovi, mohu to považovat za urážlivé, ale ve svobodné společnosti nemám jaksi právo si na něm vylít svůj vztek.“

Pokud jde o zmíněný dopis, označil ho premiér za rozumný a umírněný. Podle něj, pokud má někdo, kdo ho upřímně čte, s ním nějaký problém, „tak má skutečně problém“.