Svatopluk Němeček (ČSSD)

Svatopluk Němeček (ČSSD) Zdroj: Profimedia.cz

TEREZA STONIŠOVÁ: Ministr Němeček použil nestandardní metody u kontrol. Podle právníků byly „nezákonné“

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vypadal v posledních dvou dnech na infarkt. Byl nesmírně dotčen a rozčílen kauzou kvůli auditům, kterými Andrej Babiš a ministerstvo financí kontroluje nemocnice a jejich čerpání evropských dotací. Selháním Němečka ovšem je, že sám postupoval u různých kontrol nestandardně. Podle právníků dokonce „nezákonně“ požadoval některé informace.

Ministr zdravotnictví Němeček tvrdí, že audity prováděné ministerstvem financí „vypadají nestandardně“. Pochybuje prý o tom, co bylo jejich cílem. Řekl, že všichni jím oslovení ředitelé nemocnic shodně uvedli, že se neoficiálně dozvěděli, že kontrola u nich dopadne špatně.

A teď se podívejme, jak postupuje sám Němeček. Přesně tak, jak říká v předchozím odstavci.

Například pokračoval v hloubkových kontrolách v pražské Nemocnici Na Homolce, které zahájil jeho předchůdce Martin Holcát. Když se proti závěrečné zprávě o hloubkové kontrole v této nemocnici ohradilo její vedení rozkladem, tak ministerstvo zdravotnictví na to nebralo žádný ohled. Němeček jen vzkázal, že ho to v podstatě nezajímá. A dnes ho audity a reakce na ně tolik trápí…

Ministerská kontrola na Homolce dokonce požadovala od dceřiných společností nemocnice „seznam dětí v její mateřské školce včetně uvedení rodných čísel“. Zopakujme si to: Ministerstvo požadovalo rodná čísla dětí z mateřské školky. Právní kancelář, která pracuje i pro rezort zdravotnictví, ovšem předala kontrolorům právní rozbor, že podobné předání rodných čísel je „nezákonné“. Němeček přesto médiím podsunul informaci, že Nemocnice Na Homolce odmítla předat některé údaje o svých dceřiných společnostech.

 Svatopluk Němeček také několikrát veřejně sdělil, že ředitele Nemocnice Na Homolce Michala Šetlíka (tento týden jej odvolal z funkce) bude hodnotit podle hospodaření tohoto zdravotnického subjektu. Nemocnice, což není obvyklé v České republice, ale hospodaří v zisku a navíc zrušila v posledních dvou letech mnoho nevýhodných smluv z minulosti, které vykazovaly korupční podstatu. Němeček si chtěl ale pořád prosadit svou a vypsal proto na místo šéfa pražské nemocnice výběrové řízení. Jenže i to zrušil.

A kromě jiného z ministerstva zdravotnictví (nikdo jiný neměl dokument k dispozici) unikly do médií informace o závěrečné zprávě kontroly v Nemocnici Na Homolce. Přesto, že zpráva byla neveřejná. Někdo je prostě ukradl ze státního úřadu. To je zákonný postup? Co proti tomu Němeček udělal? Co vyšetřil? Zjevně nic. Považuje to za standardní postup.

Pokud ministru Němečkovi tak moc vadí současné audity ministerstva financí, měl by vysvětlit, proč on sám postupuje při kontrolách zcela nestandardně a místo odborného řešení problémů se uchyluje k politikaření.