Pochod zajatců

Pochod zajatců Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Z východu přicházejí barbaři

Nástup divochů se středověkým myšlením a chováním pozorujeme po nástupu Islámského státu a ofenzivě Hamásu jako každodenní realitu „někde daleko na východě“. Neuvědomujeme si, že k podobným barbarům můžeme z Prahy dojet za čtyřiadvacet hodin autem.

První a jakousi vstupní kapitolou nástupu barbarů bylo, když stoupenci Hamásu unesli a zavraždili tři židovské chlapce. Sotva víc než děti. Dva šestnáctiletí a jeden devatenáctiletý. Studenti. Děti se ale nevraždí! Ať je nepřátelství nějakých dvou subjektů sebehlubší, pokud některá ze stran přistoupí k cílevědomému vraždění dětí protistrany, dostáváme se kamsi do starověku či časného středověku, do doby, kdy řádili Vandalové či mongolské hordy.

Další ukázkou barbarizace světového dění je řádění bojovníků Islámského státu na území Sýrie a Iráku. Videa s uřezáváním hlav muslimy - nejdříve hlav jiných muslimů, nyní už i hlav amerických novinářů - zaplavila Internet, protože ti barbaři mají své barbarství ve vývěsním štítu, chtějí ukazovat, jak jsou zlí a brutální.

V neděli čtyřiadvacátého srpna odvysílala ČT záběry, ze kterých mrazí a které ukazují, že v podstatě stejný, zatím jen o trochu méně krvavý barbarismus právě probíhá asi patnáct set kilometrů východně od Prahy. Na východní Ukrajině. Televize ukázala, jak proruští separatisté vedou ulicemi dobytého města zajaté vojáky ukrajinské armády. Hnali je davem, který jim spílal a plival na ně. Okamžitě jak jsem tu scénu uviděl, vzpomněl jsem si na scénu nezapomenutelné Orwellovy knihy 1984, kde vezou zajaté vojáky nepřátelské říše na náklaďácích na popravu. Stejně děsivě, barbarsky a středověce působili ti ponížení zajatí ukrajinští vojáci, které hnaly hordy proruských ozbrojenců. Kam je vedli? Jsou ti vojáci ještě naživu? Stačilo separatistům Ukrajince ponížit tím potupným průvodem, nebo je po průvodu postříleli?

Západ si musí uvědomit, že vlna barbarismu se - jako už tolikrát - žene z východu hned na několika frontách. A že pokud se Západ nevzpamatuje a nezkonsoliduje své obranné síly, dopadneme hůř než za Čingischánova tažení.