„Kmenová vendeta Izraele“ a plkání multikultíků

„Kmenová vendeta Izraele“ a plkání multikultíků Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Kmenová vendeta Izraele a plkání multikultíků

Orientalista Jan Zouplna, vážený vědec, ukázal názorně, jak děsivě mimo dokážou vědci být a jak neumějí chápat souvislosti. Pokud si ovšem nepřipustíme myšlenku, že by čeští orientalisté mohli být tak trochu proarabští. 

V rozhovoru k situaci v pásmu Gazy, který poskytl serveru idnes.cz, prohlásil renomovaný orientalista z Akademie věd Zouplna, že to, co provádí Izrael po zavraždění tří židovských chlapců příslušníky Hamásu a dlouhodobé raketové kampani této teroristické organizace proti civilním cílům v židovském státě, je „primitivní kmenová vendeta“. Měl nesporně pravdu. Alespoň zčásti. Jde samozřejmě o oprávněnou odplatu za vraždy a ostřelování, ale také jde o ničení tunelů pod hranicemi, kterými Palestinci chodívají vraždit Židy. Ale nesporně jde i o tu odplatu.

Nyní se ale podívejme na širší souvislosti. Izrael životně potřebuje nastolit na svých hranicích alespoň částečně přijatelný stav v tom smyslu, aby mu Palestinci nestříleli rakety na jeho území, a aby Palestinci nepáchali teroristické útoky. Je to podstatným a životním zájmem Státu Izrael a jeho obyvatel. A je potřeba vymoci ho na Palestincích i násilím. To je myslím neoddiskutovatelný fakt.

Stejně neoddiskutovatelnou skutečností je, že značná část arabského a islámského světa žije ve středověkém rodovém/klanovém/kmenovém uspořádání společnosti. Kmenové zřízení panuje v Libyi, v odlehlejších beduínských oblastech celé Sahary, v Jemenu, v novém chalífátu na území Iráku a Sýrie, ve značné části Pákistánu, v celém Afghánistánu (přes poměrně tristní pokusy o nastolení demokracie) i na dalších odlehlejších územích obydlených Araby a obecně i nearabskými muslimy, třeba Paštuny.

Nejbohatší arabské státy – příkladem může být Saúdská Arábie - je zcela výslovně, už podle názvů, územím kontrolovaným klanem Saúdů. A kmenové myšlení má většina arabské populace, včetně městských Palestinců žijících v Izraeli, kterým Židé ve své expanzivitě a bezohlednosti nekompromisně vnutili tak pětkrát vyšší životní úroveň, než jakou mají v ostatních arabských zemích. Výhodám demokracie a západního způsobu života se totiž, kromě Evropy a Ameriky, těší Arabobé jenom v Izraeli. Ale i tito „westernized“ izraelští Arabové vycházejí z kmenové tradice, natož ti v pásmu Gazy.

Proto existuje zcela evidentně jediný prostředek, který na arabské útočníky platí. Je to prostředek, na který jsou zvyklí, prostředek, kterému rozumějí, prostě prostředek, který používá kmenová společnost.

Pan vědec k tomu pronesl v rozhovoru toto: „(Izrael) provádí jakousi primitivní kmenovou vendetu, ve smyslu: Zabili jste nám tři lidi, tak my vám zabijeme tři sta.“ Ano, přesně tak. To je kmenové uvažování, takže je-li vůbec nějaká pravděpodobnost vybudovat mír mezi Palestinci a Izraelem, musí Palestinci jednoznačně vědět, že se jim další zabíjení Židů prostě nevyplatí. Že jich na revanš Židé zabijí víc. Přesně, jak to pan doktor napsal.

Podobná reakce je totiž jediné, co na kmenově (klanově) rodově uspořádanou společnost platí a čemu její členové rozumějí. Takže pan vědec poznal, že je to ze strany Izraele kmenová odplata. Bohužel už mu nedocvaklo, že při obraně demokratického Izraele před útoky kmenové arabské společnosti je kmenová odplata také prostředek oprávněný, správný, a zřejmě jediný účinný.