Miro Cerar

Miro Cerar Zdroj: mirocerar.si

ANDREA HOLOPOVÁ: Šok ve Slovinsku: Volby vyhrála Strana Miro Cerara, která existuje pouhých šest týdnů!

Volby ve Slovinsku zmítaném hospodářskými problémy vyhrál politický subjekt založený pouhých šest týdnů před volbami. Strana Miro Cerara (SMC) získala v nedělních předčasných volbách téměř 35 procent hlasů a získala 36 křesel v devadesátičlenném parlamentu. Tak rychlý vzestup je celosvětově naprosto ojedinělý.

Cerar, který je považovaný za středolevicového politika, pro agenturu Reuters řekl: „Zaměříme se na to, aby Slovinsko plnilo své závazky vůči EU, ale budeme hledat vlastní cesty, jak těchto cílů co nejlépe dosáhnout.“ Co tím myslí? Volal po přehodnocení programu rozpočtových opatření domluvených s Evropskou unií. Je také proti privatizaci mobilního operátora Telekom Slovenia i prodeji mezinárodního letiště Aerodrom Ljubljana. A také proti privatizaci dalších státních firem, kterých je ve Slovinsku překvapivě poměrně hodně. Je zde daleko vyšší státní kontrola ekonomiky než v jiných zemích Evropské unie.

Jak najde Cerarova strana zdroje ke snížení deficitu, když odmítá privatizaci, není úplně jasné, ale voliči jeho volání po silnějším státu vyslyšeli. Jejich zkušenost s předchozími vládami, které se utápěly v chaosu a problémech, byla tristní a možnost tak dostal nováček.

Slovinsko je dvoumilionová země, která získala nezávislost na Jugoslávii v roce 1990 a do Evropské unie vstoupila spolu s Českou republikou v roce 2004. Na rozdíl od nás je od roku 2007 členem eurozóny a nyní se potýká s rozpočtovými problémy. Balancuje na hraně žádosti o mezinárodní půjčky a musí plnit podmínky EU ke snížení rozpočtového schodku pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Za úspěch a popularitu vděčí Miro Cerar i jménu svého velmi slavného otce, který v době, kdy země ještě patřila pod Jugoslávii, získal dvě olympijské medaile v gymnastice.