Demonstrace odborářů na pražském Václavském náměstí

Demonstrace odborářů na pražském Václavském náměstí Zdroj: Jan Šibík

Odbory hrozí novými protesty, chtějí vyšší platy. Zvýší vláda daně?

Je to paradox – vláda si pochvaluje, jak dokáže dobře na rozdíl od kabinetu Petra Nečase komunikovat s odbory, ale ty vyhrožují na podzim protesty, protože chtějí vyšší platy pro všechny zaměstnance veřejného sektoru. Kde by na to ministr financí Andrej Babiš měl vzít peníze, je ve hvězdách. Šéf Senátu Milan Štěch hovoří o zvyšování daní.

Odbory hrozí protestními akcemi začátkem podzimu, pokud by příští rok o 3,5 procenta nedostali přidáno všichni zaměstnanci veřejného sektoru. Předáci se totiž obávají toho, že se slíbená částka na zvýšení platů rozpustí pouze na narovnání platových tabulek a na odměny podle služebního zákona. Na tyto věci žádají peníze zvlášť. Po včerejším jednání se šéfem Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) to ČTK řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Štěch odboráře podpořil.

„Situace je vážná a vyhrocená. Pokud se nevyřeší, dá se očekávat, že odbory podniknou v počátečních měsících podzimu protestní akce. Máme volby před sebou, to je zajímavý termín pro vyjednávání,“ uvedl výhružně Středula. Otázka zvyšování platů je první bod, kde hrozí vážný střet odborů se Sobotkovou vládou.

Vláda počítá v rozpočtu se zvýšením sumy na platy o 3,5 procenta. Podle Středuly to ale nezaručuje, že by o tolik víc měli ve své peněžence najít také všichni pracovníci veřejného sektoru. „Je to jak pohádka od Hanse Christiana Andersena. Na jedné straně někdo slibuje 3,5 procenta, pak že se musí napravit staré chyby, pak že se musí přidat podle zákona o státní službě. Lidé možná dostanou jen 200 či 300 korun,“ dodal předák. Podotkl, že pět prvních platových tříd je pod minimální mzdou.

Odbory požadují, aby slibovaná částka skutečně putovala jen do zvýšení platů. Narovnání tabulek, smluvní výdělky či zajištění služebního zákona by podle předáků měl kabinet obstarat z jiných peněz. Pokud by to neudělal, choval by se prý jako předchozí vlády, které sám kritizoval. Zatím není jasné, kolik by bylo potřeba peněz navíc. Narovnání tabulek by podle hrubých odhadů mohlo vyjít na zhruba 2,5 až tři miliardy korun.

Štěch, který sám byl v minulosti předsedou ČMKOS, požadavky odborů podpořil. Na situaci chce politiky upozorňovat. České televizi řekl, že původní návrh počítal s rychlejším růstem výdělků ve veřejném sektoru. Zvýšení se mohlo financovat z vyšších daní pro firmy či z nových sektorových daní, podotkl šéf horní komory. „Pokud se chceme přiblížit životní úrovni západních zemí, musí mzdy růst rychleji," řekl Štěch po jednání s odbory. Míní, že politici by měli mít větší odvahu k rychlejšímu přidávání. Je prý potřeba, aby ministr financí peníze na růst platů našel.