Edvard Beneš

Edvard Beneš Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Benešovy dekrety a třicetiletá válka: zombíci našich dějin

Benešovy dekrety patří na smetiště dějin a jejich další existence jen zbytečně zatěžuje společnou budoucnost Čechů a Němců. V projevu na závěrečném dni 65. sudetoněmeckého sjezdu v Augsburgu to řekl nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt. Dekrety podle něj oživují ducha nacionalismu.

Benešovy dekrety jsou už i pro lidi středního věku něco jako Napoleonova tažení. Sotva někdo ví, kolik jich bylo a co v nich vlastně je. Znárodňovací dekrety nikoho nezajímají a nikoho nějak nenapadlo je rušit. Premiér Sobotka sdělil, že jeho vláda nevidí žádný důvod pro zpochybňování dekretů.

Je to trochu mysterium, dekrety chtějí jedni rušit a druzí nezpochybňovat. V čem by mělo spočívat to zrušení a nezpochybňování, není jasné, protože tři miliony sudetských Němců se zpátky nevrátí a mrtvé, kteří při odsunu – vyhnání přišli o život, nikdo nevzkřísí. Pravda je v případě sudetských Němců namíchaná do dost děsivého koktejlu. Předně je třeba říci, že mluvíme o událostech z roku 1938 a starších. Ti lidé jsou už prakticky všichni po smrti, žádní sudetští Němci neexistují, tak jako 65 let po vzniku Izraele neexistují prakticky žádní palestinští uprchlíci. Jsou jen lidé, kteří si tak z politických důvodů říkají.

Spor se vede o to, jestli se na sudetské Němce má aplikovat princip kolektivní viny. Ten se nemá aplikovat na nikoho. Sami ostatně poznali, co je jejich proříšské sympatie stály. Stejně byli pak po Mnichovu občané druhého řádu a museli umírat na frontě. V Benešově Československu by jim bylo lépe. Jejich podíl na konci jediné demokratické země ve střední Evropě je jasný. Podlehli totalitní ideologii, to ovšem Češi po válce taky, jen té druhé, ale stejné hnusné.

K tématu poválečného odsunu sudetských Němců se v projevu vrátil i bavorský premiér Horst Seehofer. „Vyhnání bylo bezprávím, je bezprávím a zůstane bezprávím,“ prohlásil. Podle něj je třeba dosáhnout smíření mezi Čechy a sudetskými Němci, nebude to ale možné bez nazývání věcí pravými jmény. „Smíření a pravda jsou rodné sestry, musí jít ruku v ruce,“ zdůraznil bavorský premiér.

Asi by bylo potřeba říci, o co prakticky jde. Pokud jde o morální stránku věci, není správné vyhnat několik milionů lidí z míst, kde několik století žili. Bláboly o tom, že Němce pozvali ve středověku čeští králové, tak je bylo možné zase kdykoli vykopnout, jsou nesmyslné. Malé děti a stařečky nikdo normální z domova s batůžkem nevyhání, to nebyli žádní zločinní nacisté. Svinstvo je svinstvo, je jedno, jestli německé, nebo české. Tolik popel na hlavu z naší strany.

Ještě v rámci popela, sudetští Němci mohli být jako krajané naše silná lobby, kdyby to polistopadoví politici dokázali využít. Posselt nemůže za to, že vypadá jako typický sudeťák z České sody. Je, co je. Bylo by dobré si ho někdy poslechnout v nějaké debatě v naší slavné veřejnoprávní televizi místo těch nudných panáků, u kterých dávno víme, co řeknou.

Pokud jde o Němce, udělali hodně dobrých gest, pomohli s obnovou míst své bývalé vlasti, která zdevastoval komunistický režim. Jen je potřeba dotáhnout komunikaci. Říct, co chceme, kolik lidí to chce a co budeme dělat dál. Ještě jednu generaci si můžeme říkat, co jsme si provedli za svinstva a kdo si začal. Z našeho hlediska si začali Němci, což si skutečně začali, jenže ti, co si začali, už jsou dávno mrtví.

Zbabělost a politické hrátky na obou stranách jsou k ničemu. Bylo by opravdu zajímavé pana Posselta pozvat a ptát se ho, ať víme, co si druhá strana myslí. Protože teď Reflex má české majitele, není třeba se ptát, v čím žoldu pracujeme.