Ukrajina

Ukrajina Zdroj: Ľubomír Kotrha

VILIAM BUCHERT: Ukrajina zavádí reformy, které měla dělat před 20 lety. Vyvolá to problémy a neklid

Současná ukrajinská vláda se dostala kvůli svým neschopným předchůdcům do nebezpečné situace, která může v budoucnosti vyvolat v této zemi nové bouře. Jako vždy, jde o peníze.

Mezinárodní měnový fond sice schválil pro Ukrajinu půjčku ve výši 14 až 18 miliard dolarů (další peníze mají dorazit z Evropské unie či USA), ale stanovil si i tvrdé podmínky. A ty budou obyvatele hodně bolet. Čeká se prudké zdražování plynu, energií, následně potravin a dopravy. Kyjevské vlády vždy některé ceny dotovaly, ale teď už to tolik nepůjde. Jenže ekonomové nepřepokládají, že se začnou zvyšovat také platy. Nakonec to může vést k velkým sociálním bouřím, které mohou opět vyústit v krvavé střety. A bude jedno, že reformy se musí udělat. Mělo se tak ale stát již dávno, jenže vždy byly polovičaté nebo dokonce nijaké.

Země je také brutálně nastavena na systém dotací do odvětví, která mají problémy všude ve světě. Východ Ukrajiny sice tvrdí, že má suroviny a významné strojírenské, ocelářské či metalurgické závody, jenže ty jsou dotovány, jinak by mnohé z nich zkrachovaly. Například ceny uhlí jsou dnes nízké, ocele není tolik potřeba a Ukrajinci (podobně jako Rusové) nedokážou vyrobit technologicky vyspělé zboží. Až dojde na východě státu k omezování ekonomicky nevýhodných provozů a firem, mohou zde ještě více zasílit proruské nálady.

Vladimir Putin si samozřejmě také nenechá ujít příležitost, jak vzpurné Ukrajině pořádně ekonomicky zatopit. Možností má k tomu dost – plyn, velký vzájemný obchod i čtyři miliony Ukrajinců, kteří v Rusku pracují.

Dohromady to znamená, že by se rovnalo zázraku, pokud uvidíme v příštích letech Ukrajinu klidnou a prosperující. Spíše to bude zcela opačně.