Jan Palach

Jan Palach Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Bude lepší, když Rusové od budování památníčků své agrese a okupace upustí

Na pražských Olšanských hřbitovech někdo postříkal sprejem pomník oslavující sovětské internacionalisty, tedy i okupanty Československa z roku 1968. Červeně na něj napsal „Jan Palach“ a pod nápis namaloval kříž.

Památník stojící poblíž pravoslavné kaple vyvolal u veřejnosti bouřlivou debatu. V půlce týdne někdo odcizil desku, na které byl v azbuce nápis „Na věčnou slávu a památku padlým vojínům internacionalistům a mírotvorcům“. Kdo je pro Rusy internacionalista? Voják, který poskytoval „internacionální bratrskou pomoc“ v Československu v roce 1968, v Afghánistánu v 80. letech nebo nyní na Krymu. Na bratrské pomoci je pozoruhodné to, že o ni nikdo předem nestál. Rusové ji také vždycky provedli svým specifickým způsobem, bez varování někam vpadli se svými vojsky. Kdyby to byla skutečná pomoc vypadala by jinak.

To je teď ale jedno, aspoň do doby, než se Rusové zase rozhodnou, že nás osvobodí od nás samých. Otázka je, jestli tu mají mít pomníčky své okupace.

Server echo24.cz uplynulý týden napsal, že žulový pomník byl slavnostně odhalen 15. února. Ruské středisko vědy a kultury v Praze tvrdilo, že se tak stalo s podporou českého ministerstva obrany, Senátu a pražského magistrátu což tyto instituce popírají.

„Policisté provedli ohledání místa činu, zadokumentovali poškozený náhrobní kámen a v současné době pátrají po neznámé osobě, která se dopustila trestného činu poškození cizí věci,“ říká mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. Škoda se odhaduje na 6000 korun. Pokud bude pachatel dopaden, hrozí mu až rok vězení. Stavbu památníku zaplatilo sdružení veteránů války v Afghánistánu Afganvet.

Už se objevily názory, že pokud jde o vojáky, co přišli o život, mají nárok na svůj pomník. Naši legionáři mají prý také pomníky v Rusku, byť jsou tam Češi považováni za agresory. Není to úplně případné srovnání. Češi od husitských tažení nikdy nikam nevpadli a nikoho neokupovali. A také je rozdíl mezi hrobem, na který má každý člověk nárok a pomníkem, na který nemá samozřejmé právo nikdo.

Bude lepší, když Rusové od památníčků své agrese a okupace upustí. Zvláště v dnešní době. Za své mrtvé si mohou sami a pokud si je chtějí připomenout, nikdo jim nebrání v tom, udělat to třeba na Rudém náměstí. Mohla by to být plastika národů Ruskem zotročených a s nápisem: "Naši vojáci přišli zbytečně o život, když okupovali země, kde je nikdo nechtěl."