Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Lex Babiš zabalený do služebního zákona

Nová vládní koalice se chystá svolat mimořádné zasedání Poslanecké sněmovny, kde chce schválit dlouho odkládaný zákon o státní službě. Nejde ani tak o samotný zákon, jako o to, přidat k němu větu, že se lustrační zákon nebude vztahovat na ministry. Ministrem se tak bude moci stát i člověk, jenž před rokem 1989 vědomě spolupracoval s komunistickou StB.

Zákon o státní službě byl schválen už v roce 2001, dosud však nenabyl účinnosti. Odkládal se především z finančních důvodů. Podle aktuálního znění má zákon nabýt účinnosti v roce 2015. Proč tedy náhle ten spěch?

Poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL zřejmě chtějí do služebního zákona propašovat větu o tom, že se lustrace nebudou vztahovat na ministry a premiéra. Andrej Babiš, který se soudí v Bratislavě o to, zda byl vědomým spolupracovníkem StB, či nikoli, tak bude mít cestu k moci volnou. Veřejnosti bude řečeno, jak skvělou věc koalice schválila a že se veřejná správa České republiky konečně vyrovná standardům zemí Evropské unie.

Odkládaný služební zákon ale není tak skvělý, jak nám budou tvrdit. Nese s sebou velké zvýšení nákladů na státní správu. Je to až o více než deset miliard ročně. Prodraží se propouštění nepotřebných úředníků a zkomplikuje se rušení nepotřebných úřadů. Zákon povede k vytvoření dalších dvou státních organizací, Generálního ředitelství státní služby o dvaceti lidech s náklady přes dvacet miliónů ročně a vzdělávacího Institutu státní správy.

To vše tak rychle jen kvůli tomu, aby se Babiš mohl stát ministrem. Nebylo by snadnější schválit jednořádkovou větu „Lex Babiš“? Ten by jednoduše zněl: „Na Andreje Babiše se nevztahuje lustrační zákon.“ To by ale bylo moc okaté, a tak je nutné přidat pro lepší dojem líbivý služební zákon, který je beztak připraven pro rok 2015.