Sněmovna

Sněmovna Zdroj: Jiří Benák / iDNES.cz / Profimedia.cz

Poslanec Krátký: V noci pracují jenom ku**y a zloději, sněmovna ne

Poslanec ČSSD Krátký má malér. Reptal ve Sněmovně proti tomu, že by se mělo hlasovat případně i do půlnoci, jak navrhovala koalice.

 

Prohlásil v té souvislosti, že v noci dělají jen kurvy a zloději. Nato byl prohlášen koalicí a premiérem Nečasem za hulváta (urazil prý statisíce lidí, proč ne rovnou stamiliony). Koalice se vyžila na tom, kolik poctivých pracujících dělá v noci. Nakonec se od něho distancovali i jeho spolustraníci. Ne že by výkon pana poslance byl něco zvlášť oslňujícího, ale řekl bych, že např. na svého kolegu Ratha je opravdu krátký, i když ten obvykle neuráží statisíce, jenom docela konkrétní lidi (ministr Kalousek, poslanec Bendl). A když člověk sleduje dr. Ratha, stává se otrlým.

 

 

Novela ústavy, upravující způsob volby prezidenta, prošla do druhého čtení. Přesto je nepravděpodobné, že by se na ní Sněmovna shodla, ČSSD žádá, aby prezident byl trestně postižitelný za závažné trestné činy, aby byl odvolatelný a aby některé jeho úkony vyžadovaly kontrasignaci odpovědného ministra nebo souhlas premiéra, případně ministra financí (při jmenování členů bankovní rady ČNB). ČSSD je bohužel příliš opatrná. Prezident by měl přijít i o další pravomoci, jako zvát si ministry na kartáč nebo plést se do zahraniční politiky.