Šéf ČEZ Daniel Beneš, premiér Petr Fiala a soláry na střeše Kongresového centra v Praze

Šéf ČEZ Daniel Beneš, premiér Petr Fiala a soláry na střeše Kongresového centra v Praze Zdroj: Foto Blesk - Jiří Koťátko

Jednání poslaneské sněmovn o vyslovení nedůvěry vládě: Premiér Petr Fiala (17.10.2023)
Petr Fiala zahajuje konference SHIFTS23.
Tiskovka po jednání vlády: Petr Fiala (27.9.2023)
Šéf ČEZ Daniel Beneš, premiér Petr Fiala a soláry na střeše Kongresového centra v Praze
Jaderná elektrárna Dukovany
5
Fotogalerie

Pavel Páral: Premiér hledá pro řešení ČEZ správnou chvíli. Dávno ji prošvihl

Vláda podle premiéra Petra Fialy aktuálně hledá správný model a správnou chvíli na přeměnu strategické společnosti ČEZ. Prý se nikdo nemusí bát, že by ho změny poškodily. „Na druhou stranu ti, kteří kalkulují s tím, že na záměrech státu nějak masivně vydělají, tak s tím se také nedá počítat,“ dodal premiér v rozhovoru pro Hospodářské noviny a opět tak vstoupil do tématu, které otevřel již před více než rokem a od té doby v něm on i vláda šlapou jako v porcelánu.

Připomeňme si, že loni někdy touto dobou sliboval, že do poloviny roku bude jasno. Není dodnes. Jen ve Sněmovně leží zákon o přeměnách obchodních společností, jemuž se říká Lex ČEZ, jehož schválení by minoritní akcionáře zbavilo velké částí právních jistot týkajících se ochrany jejich investice, protože by státu umožnilo samostatně rozhodovat o oddělení jakékoli části ČEZ a jejímu odprodeji za prakticky libovolnou cenu. Že vláda nesmí soukromé investory poškodit, protože by to ohrozilo celou tuzemskou ekonomiku, je sice jasné, ale premiér to zdůrazňuje až nyní, kdy se ukazuje, že by lex ČEZ parlamentem neprošel ani přes vládní poslance. Do tohoto okamžiku jen statečně mlčel. A mezitím se akcie ČEZ houpají jak na houpačce. Po zveřejnění rozhovoru docela výrazně propadly a minoritáři dál rozpačitě čekají, až jim státní akcionář sdělí, jak s úspěšnou a vysoce ziskovou firmou hodlá naložit. Do toho experti bez znalosti záměrů státu s energetickými zdroji sepisují energetickou strategii na příští roky.

To, že správnou chvíli pro nějakou přeměnu vláda hledá, je trochu k pousmání, protože ji dávno propásla. Tady není na co čekat. Uhelné elektrárny zavřou za dva, tři roky. České elektroenergetice se tak čas rychle krátí. Pak budeme muset elektřinu dovážet, přestože jsme jejími letitými exportéry. A nebude to jednoduché, protože ji budeme potřebovat tehdy, kdy ji budou dovážet i naši sousedé. Tak to v systémech s vysokým podílem solárů a větrníků prostě chodí. Do řiditelných zdrojů se neinvestuje vůbec nic. Na uhlí jen běžná údržba, potřebné plynové zdroje ještě ani nikdo nenaprojektoval. Nová jaderka bude za patnáct let. Možná. Soukromými investicemi neřešitelné, protože energetický trh už není trhem a bez dotací nefunguje. Bez přímé účasti státu je řešení těžko představitelné. Kde pak budou asi ceny energií? Ministerstvo průmyslu „úspěšně“ řeší nákupy plynárenských aktiv za ceny, na které by privátní investor nikdy nepřistoupil a na ČEZ se hledá „správná chvíle“.

Náš premiér je skutečně velmi trpělivý a díky tomu drží pohromadě nesourodou koalici. Ale tahle jistě pozitivní vlastnost se i v běžném životě snadno mění v liknavost, což je přesně to, co si nemůžeme dovolit.