Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: profimedia.cz

Kandidátům už dochází dech. Debaty jsou pro ně (i pro nás) utrpením

Jednoznačně nejlepší debatu s prezidentskými kandidáty přinesl před prvním kolem voleb zpravodajský server iDnes. Šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský a jeho zástupce Jiří Kubík předvedli lepší výkon než mnozí profesionální televizní moderátoři (jména si laskavý čtenář jistě dosadí sám).

 

Jenže ani Čásenský s Kubíkem už dnes unavené prezidentské kandidáty nedokázali rozhýbat k nějakému výraznějšímu výkonu. Jako by to už Zeman se Schwarzenbergem chtěli mít co nejdřív za sebou.

 

 

A tak jsme hned v úvodu dnešní debaty znovu slyšeli výroky o Temelínu, o útoku na íránská jaderná zařízení. Asi nejzajímavějším momentem tak byla Zemanova omluva za útok jeho týmu na Schwarzenbergovu manželku Therese. A Schwarzenbergův vtip na adresu herce Martina Dejdara (představitele hlavní role v antikomunistickém seriálu Zdivočelá země), který v kampani podpořil Miloše Zemana. „Je to jako kdyby někdo hrál náčelníka Apačů, a pak se ukázalo, že podporuje Komanče,“ řekl Schwarzenberg.

 

Co na tom, že herec hraje roli, která s jeho osobními postoji nemá nic společného. Jak by třeba v osobním životě dopadl švýcarský herec Bruno Ganz, který v 90. letech odmítl roli Oskara Schindlera, ale před osmi lety strhujícím způsobem zahrál Adolfa Hitlera ve filmu Pád třetí říše? No nic, i pro Schwarzenberga už evidentně platí rčení, že za dobrý bonmot klidně prodá svou babičku, což se dosud říkalo jen o Zemanovi.

 

 

 Jinak to už je docela selanka. Schwarzenberg musí obhajovat Parkanovou, Zeman slibuje, že žádný z jeho spolupracovníků nebude na Hradě připravovat kompromitující kampaně na politické protivníky, že si na Hrad nevezme Šloufa. Ale nové a důležité věci se už nedozvídáme. Nevíme například, jak je to ve skutečnosti s angažmá pražského politika z ODS a významného lobbisty Tomáše Hrdličky v Zemanově volebním štábu, ani Schwarzenberga se nikdo neptá, proč na místo českého konzula v Šanghaji vyslal bývalého propagandistu ruského Gazpromu Michala Kuzmiaka, jinak též blízkého přítele místopředsedy TOP 09 a ministra financí Miroslava Kalouska.

 

 

Ani jeden z kandidátů už se evidentně nechce nechat vyprovokovat k nějakému ostrému prohlášení, které by se ve vypjaté předvolební atmosféře mohlo nakonec obrátit proti němu samotnému. Takže nás už zřejmě čeká až do konce volební kampaně jen samá nuda. Ovšem pod jednou podmínkou: že si jeden nebo druhý volební tým nepřipravuje nějakou opravdovou bombu až na samotný závěr kampaně.