Video placeholde
Jane Birkin
Jane Birkin
Jane Birkin
Jane Birkin
Jane Birkin
9
Fotogalerie

Ikonické scény sexy krásek 70. let: Birkinovou proslavilo svádění homosexuála, odloudila i tátu od rodiny

Bouřlivá a křehká Jane Birkinová patřila k hvězdám stříbrného plátna a největším sexsymbolům 70. let. Ačkoliv letos oslaví 76. narozeniny, její legendární sexappeal je i po letech stále „v kurzu“ a tisíce žen po celém světě dokonce nosí její odkaz na rameni. Britka si totiž podmanila nejen filmový průmysl, ale byla i významnou módní ikonou. A právě po ní se jmenuje legendární kabelka, po které touží nejedna žena.

Jane Birkinová se narodila v Londýně, její srdce si ale podmanila Francie a místní šarmantní muži. S tím svým prvním osudovým se seznámila v roce 1968 při natáčení snímku Slogan a navzdory své neznalosti francouzštiny a 18letému věkovému rozdílu s ním prožila 13 let.

Serge Gainsbourgh kvůli podmanivé Britce dokonce opustil ženu a dítě a se svou novou láskou nazpíval erotikou nabitý duet plný něhy a chtíče Je t'aime moi non plus (Miluji tě, já tebe taky ne). Stejně se pak jmenoval i film, který vznikl pod jeho taktovkou a Birkinová v něm stvárnila hlavní roli. A byla to právě úloha anglické servírky Johnny, kterou svede homosexuální řidič náklaďáku, jež se stala její životní rolí.

Navzdory útlé postavě a téměř chlapeckému vzezření se Birkinová stala sexsymbolem sedmdesátek a stálicí stříbrného plátna. Mimo to však byla i významnou módní ikonou, jejíž outfity v jednoduchém francouzském stylu jsou inspirací dodnes. A právě díky ní, i když tak trochu nedopatřením vznikla i legendární birkinka. Herečka se totiž při jednom z letů do Londýna ocitla vedle šéfa módního domu Hermés a stěžovala si mu, že jako mladá maminka nemohla najít kabelku vhodnou pro její potřeby.

Ve stopách Birkinové se vydaly i její tři dcery, zejména pak Charlotte, která byla plodem lásky s jejím životním druhem Gainsbourghem. Francouzská herečka se proslavila filmy 21 gramů či Nauka o snech a stejně jako máma je i úspěšnou modelkou a zpěvačkou, která se těší velké popularitě nejen ve Francii.