Greta Garbo zářila zejména v němých filmech.

Greta Garbo zářila zejména v němých filmech. Zdroj: Profimedia.cz

Greta Garbo byla ve své době nejkrásnější herečkou Hollywoodu. Svoji kariéru však ukončila velmi brzy.
Herečka Greta Garbo byla považována za femme fatale. Její krása byla neuvěřitelná. Navíc působila chladně a byla majitelkou uhrančivého altu.
Greta Garbo byla ve své době nejkrásnější herečkou Hollywoodu. Svoji kariéru však ukončila velmi brzy.
Greta Garbo zářila zejména v němých filmech.
Greta Garbo zářila zejména v němých filmech.
24
Fotogalerie

Nejkrásnější žena světa Greta Garbo očarovala Hitlera, milovali ji muži i ženy a snoubence neuvěřitelně ponížila

Narodila se sice ve Švédsku, svojí krásou, zvláštním vyzařováním a hereckým talentem, s přehledem dobyla Hollywood a poté zbytek světa. Herečka Greta Garbo byla označována za femme fatale, muži i ženy jí padali k nohám a zbožňoval ji i Hitler. Ona však slávu nesnášela dobře, lidem se vyhýbala, propadala depresím a radši trávila čas jen sama se sebou na předlouhých procházkách New Yorkem. Hereckou kariéru dobrovolně ukončila v 36 letech.

Greta Lovisa Gustafssonová se narodila v září roku 1905 ve Stockholmu jako nejmladší ze tří dětí. Poté, co zemřel její otec se začala věnovat prodeji. Konkrétně prodeji klobouků, které na ní velmi často také v rámci reklamy obchodníci fotili. A přesně toto se stalo její vstupenkou do velkého hereckého světa.

Když jí bylo 17 let, setkala se s osudovým mužem Mauritzem Stillerem, který ji obsadil do filmu Gösta Berling. A tím se mohla vydat pomalu, ale jistě, ke hvězdám. V roce 1926 se společně vydali do Hollywoodu, kde Greta tvůrce oslnila, i když neuměla ani slovo anglicky. Filmy však byly němé, takže úplně stačila její krása a talent. Greta se tak stala opravdovou celebritou a nebála se svého postavení využívat. Třeba v kancelářích filmové společnosti Metro Goldwyn Mayer si po prvních 14 dnech poručila tehdy královský plat ve výši 5000 dolarů týdně. A i když studio protestovalo, nakonec jí ustoupilo. V roce 1954 také dostala Oscara za celoživotní dílo.

Gretin první zvukový film se nazýval Anna Christie z roku 1930. Zpočátku se tvůrci báli, jak diváci přijmou její velmi zvláštní, zastřený alt. Byl to ale úspěch a Gretě tak byly předurčeny role osudových žen. Tou však byla i v soukromém životě. K nohám jí padali muži (byla například nejoblíbenější herečkou Adolfa Hitlera), ale i ženy, se kterými vedla vztahy. Nikdy však oficiálně svoji slabost pro stejné pohlaví nepřiznala. Svým odmítnutím také ponížila milovníka filmového plátna Johna Gilberta, kterému až napotřetí kývla na žádost o ruku, nakonec ho ale nechala stát u oltáře a na svatbu vůbec nepřišla.

Hollywoodská kráska ukončila svoji kariéru po natočení filmu Žena dvou tváří, který nebyl moc dobře přijat kritiky ani veřejností. Pod záminkou tvůrčí pauzy se odmlčela a na stříbrná plátna se už nikdy nevrátila. Uchýlila se do ústraní, ze svého newyorského bytu téměř nevycházela, nikdy nedávala autogramy, i když měla v bytě tři telefony nikdo neměl její číslo, v restauracích jedla v oddělené místnosti a letenky si kupovala zásadně po více kusech, aby si vedle ní nikdo nemohl sednout. Před smrtí také porazila rakovinu prsu. Naplňovaly ji pouze dlouhé procházky New Yorkem, které však absolvovala maskovaná tak, aby ji nikdo nepoznal. Greta Garbo zemřela v roce 1990, nikdy však nebylo zveřejněno, co se jí vlastně stalo osudným.