Dubaj nabízí pro turisty atrakce na celý týden.

Dubaj nabízí pro turisty atrakce na celý týden. Zdroj: Viliam Buchert

Dubaj nabízí pro turisty atrakce na celý týden.
Dubaj nabízí pro turisty atrakce na celý týden.
Dubaj nabízí pro turisty atrakce na celý týden.
Dubaj nabízí pro turisty atrakce na celý týden.
Dubaj nabízí pro turisty atrakce na celý týden.
10
Fotogalerie

10 rad, jak v Dubaji přežít horko, jak překonat velké vzdálenosti a na co raději zapomenout

O norském hlavním městě Oslu se říká, že si musíte dát několik panáků, abyste se tam neužírali nudou. V Dubaji, nejznámějším městě Spojených arabských emirátů, je to s alkoholem slabší, protože na většině míst není k dispozici, ale nudit se zde nebude. Ovšem zajímavá místa jsou od sebe většinou hodně daleko a část roku je zde obrovské horko. Jak vzdálenosti překonat, kam se před vysokou teplotou schovat, co koupit a jak třeba vyměnit peníze? Zde je 10 rad přímo z Dubaje.

1. Vhodný výběr roční doby

Lehce se to řekne, že nejlepší je jet do Dubaje někdy od začátku listopadu zhruba do konce dubna, kdy jsou teploty výrazně nižší, než v ostatních měsících. Jenže ne každému se to podaří a proto se dnes z Česka jezdí do tohoto vyhlášeného města celý rok (loni tam přijelo přes 70 tisíc Čechů a číslo stoupá už několik let). Přežít se to totiž dá i v době, kdy je zde běžně kolem 40 stupňů. Dubaj dělá za mnoho miliard dolarů všechno možné i nemožné pro to, aby nabídla turistům mnoho míst, kde se to přežít dá.

2. Nechoďte pešky a nejezděte na kole

Na procházky (zejména přes den, kdy slunce pálí), nebo na jízdu na kole, Dubaj rozhodně není. Ostatně se stačí podívat po ulicích. Málokdo chodí pěšky, a pokud už, tak jen na kratší vzdálenost. Automobilový provoz je na některých místech nesmírně hustý, takže ani kola nepřicházejí v úvahu, navíc ve velkoměstě, kde se pořád staví prakticky na každém rohu, je vysoká prašnost. Takže delší chůzi si nechte jen na prohlídku staré části města (není velká), kde jsou trhy a menší obchody.

3. Čím a jak jezdit

V Dubaji už sice mají i metro a tramvaj, které jsou poměrně levné, ale spojují jen některé body a z nich někdy i tak musíte jít dál pěšky. Ideální je proto taxík, ale pozor, ne ten hotelový, ten je násobně dražší, než „obyčejný“, který chytnete téměř kdekoli. Taxíky zde obecně nejsou drahá doprava. Můžete si pronajmout i auto, což také není drahé, ale pozor na silnicích. Některým místním řidičům například blinkry nic neříkají a orientace v silném provozu, když se vozy valí šesti pruhy jedním směrem, může být pro někoho složitá.

4. Kam v teple zapadnout?

Výborným úkrytem v Dubaji (když nepočítám hotely, které většinou mají svoje bazény a restaurace) jsou nákupní střediska. Nejenom kvůli šíři nabídky. Například v Dubai Mall, nedaleko nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, najdete více než 1300 obchodů, restaurací a dalších atrakcí, včetně obrovského mořského akvária, ve kterém se můžete potápět (v obchoďáku!). Pokud už musíte jít po ulici, tak si občas zajděte do obchodů, protože je tam klimatizace. Také většina hlavních atrakcí má prostory, kde se ochladíte.

5. Kde se osvěžit na plážích

Přestože je Dubaj u moře (místní mu říkají Arabský záliv, my a ostatní svět Perský záliv), nejsou zde všude pláže, na kterých by se dalo koupat. Mezi ty nejznámější patří pláže Jumeirah, Kite (zde bývá méně lidí, ale je tady i méně možností občerstvení) a pak novější a módní La Mer, která je obklopena mnoha kavárnami, bary a restauracemi. Voda je teplá po celý rok a tyto pláže jsou vhodné i pro rodiny s dětmi.

6. Zábava, zábava a zábava

Postavit velké město na poušti, kde kromě přístavu kdysi prakticky nic nebylo, si vyžádalo velké investice a um. Co ale připravit pro turisty, kteří nechtějí pouze ležet na pláži a nakupovat? Jeďte do zábavných parků na okraji Dubaje. Vedle sebe je zde Legoland, který je velmi zajímavý jak pro děti, tak pro dospělé, pak na něj navazuje Motiongate, jež je inspirovaný slavnými filmy (Shrek, Madagaskar či Šmoulové). Zde dávejte ale velký pozor na jednu věc – najdete tady poklidné atrakce pro děti, ale i mimořádně adrenalinové věci, které nejsou rozhodně vhodné pro menší děti. Některé jsem vyzkoušel a skutečně zvažte své síly, je k tomu potřeba silný žaludek a odvaha. Ale je to zážitek na celý život. Večer pak doporučuji show La Perle, což je artistické divadlo ve stylu Cirque de Soleil. Nad některými výkony účinkujících zůstává rozum stát, protože popírají zákony fyziky.

7. Jak vyměnit peníze

Je to zvláštní, ale peníze pro Dubaj je často lepší vyměnit už v Česku. V hotelech v této části Spojených arabských emirátů si strhávají poplatek, ale ještě větší může být, když vybíráte peníze z bankomatu z vaší karty. Rada: Pokud je vás víc, vyměňte větší částku, místní dirhamy si rozdělte a ušetříte tak na poplatku. Z jedné strany mají dirhamy čísla s hodnotami bankovek, podle kterých poznáte jejich hodnotu.

8. Naprosté bezpečí

O muslimských státech se v posledních letech často hovoří v souvislosti s válkami, chaosem a anarchií. Ovšem Dubaj je jedním z vůbec nejbezpečnější míst na světě. Jsme sice v arabském světě, ale toto konstatování platí i pro ženy-cestovatelky. Ne, že by se zde nikdy nic nestalo, ale buďte si jistí, že i pro rodiny je to místo, kam můžete jet bez obav. Nepředpokládám sice, že se vám něco stane, ale kdyby, tak volejte tato čísla: Policie má 999 a zdravotní služba 998.

9. Co můžete vynechat

Naprostá většina turistů, kteří do Dubaje přijedou, navštíví starou část města, která se rozkládá po obou stranách zálivu Creek. V části Deiře jsou obchody i trhy. Pokud máte zájem o oblečení či boty, tak je zde najdete, ale kvalita nemusí být vysoká. Doporučuji vynechat takzvaný „zlatý trh“. Design některých výrobků z drahých kovů je sice zajímavý, ale jinak nic moc. Naopak si můžete vybrat z obrovské nabídky koření či oříšku (všechno je dovezené, v Dubaji nic takového neroste). Ale jedno důležité upozornění, koření dostanete i supermarketu, jen ten zážitek z nákupu není tak silný.

10. Tajný tip pro Dubaj

Skoro každý v Dubaji navštíví starou část města, nejvyšší budovu světa Burdž Chalífu (ta je nádherná) či jede na safari do blízké pouště. Ale v zrenovované staré části sídlí i instituce, která má sice ne moc lákavé jméno – Kulturní centrum Šejka Mohameda pro kulturní porozumění – ale můžete sem na zajímavou přednášku o tradicích a zvycích Dubaje, která je spojená s hezkým kulinářským zážitkem, tedy s obědem s místními pokrmy. Jsou vynikající a může snít, kolik chcete. Dokonce si můžete vzít jídlo i sebou a máte pak večeři zadarmo. Cena 100 dirhamů je skutečně velmi dobrá. Navíc evropským ženám se zde hodně líbí i někteří místní průvodci. Ale to už musíte vidět na vlastní oči...