Antonín B. Svojsík zemřel před 85 lety

Antonín B. Svojsík zemřel před 85 lety Zdroj: ČTK

Táboření a pobyt v přírodě stmelují mládež z různých sociálních vrstev
K 80. jubileu čs. skautingu byla vydána poštovní známka
2
Fotogalerie

Antonín Benjamin Svojsík: K největším hrdinstvím patří hájiti pravdu, říkal otec českých skautů

„Pane lesní, na potoce maj’ Cikány. Napočítala jsem jich tam šestnáct bez ženskejch. Jakživa jsem takovou partaj neviděla pohromadě,“ hlásila místní ostražitá paní v Lipnici v létě 1912. Zakladatel českého skautingu Antonín Benjamin Svojsík (5. 9. 1876 – 17. 9. 1938) o prázdninách před sto jedenácti lety zorganizoval první skautský tábor v českých zemích. Skupina patnáctiletých žáků, kteří se svým učitelem táhli na dvoukoláku veškerou svou výbavu, včetně sportovního náčiní, aby se utábořili v Orlovských lesích, budila pozornost. Pedagog Svojsík si byl však jistý, že tohle je cesta, jak vychovat odolnou a zodpovědnou mládež.

Totalita vylučuje skauting a skauting vylučuje totalitu,“ prohlásil na konci srpna 1938 po návratu ze Sovětského svazu zakladatel českého skautingu Antonín Benjamin Svojsík. Během šestitýdenní cesty se chtěl s ostatními pedagogy přesvědčit, jak ve skutečnosti vypadá mnohými opěvovaná výchova ruské mládeže. Skautskému činovníkovi Velenu Fanderlíkovi tehdy svěřil: „To není skauting, co v Rusku dělají, i když se to skautingu trochu podobá, asi jako Hitlerjugend v Německu. Všechno je však řízené shora, chlapci nemají možnost se rozvinout. V tom ruském pionýrství je kázeň, ale pasívní kázeň, ubíjí to iniciativu a svobodu.“ Dvaašedesátiletý Svojsík slíbil o tři dekády mladšímu Fanderlíkovi, že vše dopodrobna vylíčí a popíše, jen co si trochu odpočine. Úmorná vedra a náročná cesta ho unavily. Měl teplotu a necítil se dobře, jeho organismus bojoval se streptokokovou infekcí. Zánět se rozšířil, postihl plíce, kvůli horečkám Svojsíka převezli 14. září 1938 do sanatoria v Praze-Podolí. Ztrácel vědomí, blouznil, ale pořád myslel na to, co je třeba udělat. „Jsem zvyklý pracovat, ne hledět… Nic neodkládejte… Sbohem… Každý konej dnes svou povinnost…“ Lékaři i Svojsíkovi spolupracovníci zaznamenali jeho poslední slova. V sobotu 17. září 1938 se ještě probudil do nového dne. V devět hodin dopoledne ale v jeho pokoji otevřeli okno a pomodlili se za duši zemřelého.

Poslední rozloučení se konalo 20. září 1938 ve vinohradském kostele svaté Ludmily. Rakev zahalenou československou státní vlajkou na Vyšehradský hřbitov táhlo čtyřspřeží vraníků a doprovázely tři tisíce skautů. „Přísahal jsem za nás za všechny, že Svojsíkovo životní dílo neopustíme a ze všech svých sil se přičiníme o jeho rozkvět,“ vzpomínal Bohuslav Řehák, jenž se o pár měsíců později stal náčelníkem českých skautů. „Svojsík nás učil, že k největším hrdinstvím patří hájiti pravdu,“ pamatovali si jeho spolupracovníci. „Pravý charakter se vyznává citem pro spravedlnost, brání křivdě, hájí utiskovaných a slabých, byť by to přinášelo sebevíce osobních škod a nepříjemností a připravovalo o klid třeba na dlouhou dobu,“ zdůrazňoval Svojsík. Junáci, tedy čeští skauti, si jeho slova vzali k srdci.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!