Fotoreportáž Pavla Svobody: Poprvé v černé Africe aneb S foťákem přes rameno za krásami Tanzanie

Fotoreportáž Pavla Svobody: Poprvé v černé Africe aneb S foťákem přes rameno za krásami Tanzanie Zdroj: Pavel Svoboda

Idylické pobřeží severní Tanzanie je levnou a poklidnou variantou k turistickému Zanzibaru. Zářící dětské úsměvy nás vítají v chudých rybářských vesnicích.
Dětský mumraj před kostelem, kde probíhá na Štědrý den dlouhá mše. V přeplněném kostele se vesele zpívá a tancuje. Pro nás to jsou již páté Vánoce v řadě na cestách.
Rybářské pobřeží tektonického jezera Malawi na samém jihu Tanzanie. Rozlohou třetí největší africké jezero tvoří s hloubkou 706 metrů čtvrté nejhlubší jezero světa.
Těžký život Masajů. Až přenocování v masajské kruhové osadě zvané goma nám ukázalo drsné podmínky života na  polopoušťních planinách, kde se svým dobytkem žijí.
Národní park Tarangire v severní Tanzanii je vyhlášený velkou populací slonů. Tanzanské safari není vůbec levné, ale s ostřejšími lokty se nám podařilo alespoň zařídit džíp s řidičem i bez cestovní agentury.
16
Fotogalerie

Fotoreportáž Pavla Svobody: Poprvé v černé Africe aneb S foťákem přes rameno za krásami Tanzanie

Pavla Svobodu znáte ze stránek časopisu Lidé a Země už pár let a v posledních číslech měl několik vynikajících reportáží. Zatímco dřív byly jeho cílem hornaté země Asie nebo Jižní Ameriky, vydal se teď – poprvé – na „černý kontinent“. A zjevně ho okouzlil! Na jeho dojmy se podívejte do fotoreportáže.

Země dvanáctkrát větší než Česko rozhodně není jen o turisticky věhlasném Serengeti, předraženém Kilimandžáru a plážovém Zanzibaru. Vyrážíme poznat Afriku tak, jak to máme rádi. S batohem, stanem a foťákem přes rameno. Autobusem, stopem a pěšky. Ve svěže zelených horách bez místních průvodců, dramatické vyhlídky v pohoří Usambara jsou doslova dech beroucí. Dramatické čajové plantáže, vodopády, poklidné jezero Malawi. Africký venkov či dobrodružná cesta k „neturistickým“ Masajům. Safari v národním parku Mikumi a Tarangire počtem zvířat přebíjí i naše nejbujnější sny o divoké Africe. Sloni, zebry, žirafy a nakonec i romantická lví rodinka.

Dlouhý okruh po jižní, střední a severovýchodní Tanzanii uzavíráme na krásných dlouhých písčitých, prozatím turisty neobjevených, plážích. Černá Afrika je specifický kus světa, ale byla to skvělá zkušenost. Rád jsem opravdovou Afriku konečně ochutnal!