Bývalý šéf americké diplomacie Rex Tillerson a prezident USA Donald Trump - ilustrační snímek

Bývalý šéf americké diplomacie Rex Tillerson a prezident USA Donald Trump - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Trump vyměnil ministra zahraničí. Tillersona nahradil šéf CIA Pompeo

Americký prezident Donald Trump dnes v čele ministerstva zahraničí USA nahradil Rexe Tillersona dosavadním šéfem Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mikem Pompeem. Hlavní americkou výzvědnou službu povede jako první žena v historii Gina Haspelová, dosavadní Pompeova zástupkyně.

Tillerson se dnes vrátil z cesty po afrických zemích, kterou o den zkrátil. Do Washingtonu přiletěl jen několik hodin před Trumpovým oznámením.

"Mike Pompeo, ředitel CIA, se stane naším ministrem zahraničí. Odvede fantastickou práci! Díky Rexi Tillersonovi za jeho služby! Gina Haspelová se stane novou ředitelkou CIA a první ženou vybranou (pro tuto funkci). Gratulace všem!" napsal Trump na twitteru.

Pompeo je podle Trumpa "na této kritické křižovatce" pro funkci v čele americké diplomacie tím pravým mužem. Podle činitelů Bílého domu chtěl prezident vytvořit nový tým před jednáním se Severní Koreou a řadou obchodních rozhovorů, které se očekávají.

O Tillersonově odchodu se spekulovalo od loňského října, kdy se objevily první informace o neshodách mezi prezidentem a ministrem zahraničí, který loni přišel do vlády z pozice šéfa ropné společnosti Exxon Mobil. Trump se s Tillersonem několikrát dostal do veřejného sporu, naposledy v pondělí se lišily jejich komentáře k politice Ruska. Veřejně ale dnes Trump odchod Tillersona nezdůvodnil.